Начало » Лайфстайл

Има 10 начина да успеете през 2014 г.! Вижте ги

Публикувано от:  на януари 19, 2014 Няма коментари

пари, левове

През изминалата година сте полагали огромни усилия в работата, оставали сте в офиса допълнителни часове, даже се си носили домашно за уикендите. Въпреки това, когато се обърнете назад, ви обзема горчивото усещане, че сте били недооценени. Давате си също сметка, че сте оставили доста неща недовършени, а някои от плановете ви гръмко са се провалили. Че заплатите у нас са скандално ниски, е ясно.

Има начин обаче поне да се научите да изпитвате удовлетворение от онова, което вършите в офиса. Френската психоложка Сюзан Морен съветва как да осъществите плановете си за 2014 г.

1. Изяснете си какво искате. Няма смисъл да прекарвате по 8 часа на ден в офиса, а след това цяла вечер да се оплаквате у дома. Отговорете си на няколко въпроса, преди да продължите напред. Харесвате ли работата си? Тя носи ли ви достатъчно пари? А социален престиж? Допадат ли ви колегите ви? А шефът? Клиентите? Остава ли ви достатъчно време за развлечения и срещи с близки? Ако отговорът на повечето въпроси е “да”, значи трябва да останете във фирмата. В случай че е “не”, незабавно започнете да си търсите друга работа, вместо да продължавате да се подлагате на всекидневни изтезания.

2. Постигнете баланс между личния и служебния живот. Може да звучи парадоксално, но най-добре се чувстват в работата си онези хора, които имат за какво да мислят и извън нея. Те жънат най-сериозни успехи, защото успяват правилно да разпределят времето си и да балансират интересите си така, че да не се чувстват преуморени и отегчени нито в работата, нито извън нея.

3. Поставете си ограничен брой цели. Невъзможно е в рамките на една година да постигнете всичко, за което мечтаете. Затова преценете кое е най-важно за вас на този етап. Достатъчно е да имате 5-6 цели, които упорито да преследвате през идващите месеци.

4. Съставете план за действие. Ден по ден си набелязвайте целите, които смятате да постигнете. Записвайте си ги в тефтер. Когато всичко е черно на бяло, няма как да забравите някоя от тях. За да постигнете набелязаното, е задължително да спрете да отлагате днешната работа за утре. Утре вече ще имате други задачи, така че свършете предвиденото за днес точно днес.

5. Фокусирайте се. След мощната вълна от съкращения се налага хора, които са били назначени на една длъжност, да поемат и част от задълженията на отстранените си колеги. Ако обаче се иска от един продавач не само да общува с клиенти и да пласира възможно най-много стоки, а и да развива нови пазари, има сериозна опасност той да не се справи. Обяснете на ръководството, че притежавате знания и умения в определена област, не във всички. Затова от вас трябва да се очакват постижения само в тясната ви специалност.

6. Завържете полезни връзки. Освен че трябва да демонстрирате знания, опит и упоритост на работното си място, е важно и с кого общувате. Постарайте се да се срещате с колеги и в извънработно време – така ще научавате новини от “кухнята” на фирмата, ще има с кого да обменяте мисли, ще може да разчитате на помощта им.

7. Споделяйте с шефа си. Той очаква от вас само конкретни резултати и няма как да гадае с какви трудности се сблъсквате. Ако не се справяте с нещо, по-добре му го кажете навреме. Така ще предотвратите по-голям скандал в бъдеще.

8. Бъдете готови за промени. Щом методично се сблъсквате с едни и същи проблеми, това е признак, че не сте набелязали точната цел или че не сте преценили как да я постигнете. Не е зле от време на време да занижавате очакванията си, за да не търпите сериозни разочарования.

9. Развивайте се. Спрете да се оправдавате, че от работа не ви остава време за нищо друго. Винаги може да посветите един-два часа през уикенда или вечер за ходене на курс, чрез който да шлифовате уменията си, да развиете нов талант или просто да се позабавлявате.

10. Заслужавате награда. Работата не бива да бъде мъчение, ако искате да върви. Престанете да се самообвинявате, че не вършите достатъчно. Вие сте такива, каквито сте. Щом не са ви уволнили, значи се справяте. Затова демонстрирайте самоуважение. Когато свършите нещо наистина значимо, се възнаградете с подарък. Понякога може да е нова дреха, друг път – шоколадов бонбон. Важното е символично да отбележите успеха си.

 Пирамидата на успеха според Джон Удън

 Джон Удън, един от най-добрите американски треньори по баскетбол на всички времена, е автор на Пирамидата на успеха. Схемата, която е съставял в продължение на 15 години, често е използвана от работодателите в Съединените щати, когато преценяват възможностите на своите служители. И вие може да определите потенциала си за успех с нейна помощ, като разберете в кои области сте силни и в кои трябва още да поработите.

Фигурата е доста сложна – въздига се на цели 5 етажа. Тя включва 15 навика, които възпитаниците на Джон Удън развиват по пътя си към върха.

Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.