Начало » Новини

Aрабистът Боян Чуков: Събитията в Африка със заболяването ебола, събитията с „Ислямска държава“ и събитията в Украйна са свързани помежду си

Публикувано от:  на септември 28, 2014 Няма коментари

Aрабистът Боян Чуков: Събитията в Африка със заболяването ебола, събитията с „Ислямска държава“ и събитията в Украйна са свързани помежду си

Aрабистът Боян Чуков: Събитията в Африка със заболяването ебола, събитията с „Ислямска държава“ и събитията в Украйна са свързани помежду си

Става дума за въглеводороди и за техните маршрути, казва Боян Чуков.

В момента мисля, че се уточнява кои ще влязат в коалицията срещу „Ислямска държава“ и как ще влязат. Това коментира пред БНР арабистът Боян Чуков. По думите му, засега няма единомислие по основните глобални и регионални фактори, които оказват влияние в региона. В тази ситуация всеки иска да извлече за себе си ползите, добави той.

Според Чуков съществува връзка между епидемията ебола, събитията с “Ислямска държава” и тези в Украйна.

“Събитията в Африка със заболяването ебола, събитията с „Ислямска държава“ и събитията в Украйна са свързани помежду си. Става дума за въглеводороди и за техните маршрути. В Западна Африка знаете, че бяха открити огромни находища на въглеводороди. От друга страна знаем, че Африка беше съвсем тихомълком превзета от Китай, те имат над 40 млрд. долара инвестиции и 30% от своите нужди от въглеводороди Китай задоволява от Западна Африка. С вкарването на тази тема с това заболяване виждаме, че битката с него ще бъде с военни командвания, с военни подразделения и т.н. – нещо, което ще доведе рано или късно до опити за изтласкване на Китай от региона и прекъсване на този поток въглеводороди. В „Ислямска държава“ виждаме, че там имаме веднъж проблем най-вече с маршрута на въглеводородите от Иран към Европа. За Украйна – става дума за газопреносната мрежа, която пак опира до преноса на въглеводороди. В това глобално уравнение моето мнение е, че ако ще се тръгва към сделка, тя ще бъде пакетна. Някой някъде ще трябва да отстъпи, някой друг ще трябва на друго място да спечели нещо, според Чуков.

На фона на тази картина има още един факт, който е изключително тревожен за целия свят. Първото 6-месечие на тази година БВП на Япония е паднал със 7%. Това е чудовищен спад. Икономиката на Япония е една от ключовите в света и при един срив там може да се получи ефектът на доминото. Засега не съм убеден как точно ще се договорят основните играчи в тази част на света, обяснява експертът.

Разрастването на „Ислямска държава“ и укрепването й носи опасност не само за Западна Европа и за САЩ, където част от тези джихадисти се връщат, но и съществува риск тази ислямска вълна да бъде насочена към Кавказ в Русия и към Китай, коментира арабистът. Според него бомбардировките няма да решат проблема. “Във всички случаи въпросът опира до вкарване на войски наземни, сухопътна войска – нещо, което обаче повечето държави не желаят да правят.”

Чуков изказа мнение, че ако не се обединят усилията на глобалните фактори в региона и не се разберат помежду си, ще има проблеми не само в Близкия изток, а навсякъде по света.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.