Начало » Новини

Божидар Димитров: През 2014 ще има избори “две в едно”

Публикувано от:  на декември 26, 2013Няма коментари

Божидар Димитров: През 2014 ще има избори "две в едно"Историкът Божидар Димитров гостува в „Здравей, България”, за да даде своя прочит на събитията от годината, която върви към своя край. Помолен да я опише като за учебник по история той отбеляза, че би написал едно изречение, макар и по-дълго.

А именно:

„Щях да напиша, че правителството се е сменило след избори и след оставка на предишното. Че тази година за пореден път в българската история, се е видяло, че системата на парламентарната република, както и парламентарната монархия, е изчерпала своите възможности и страната има нужда от промяна на политическата система”, каза проф. Димитров. „Но за съжаление и през тази година българските политици не са разбрали това и не правят нищо, за да променят системата, която ще продължава да агонизира и през следващата година”.

Според бившия министър без портфейл през 2014 г. ще има избори, вероятно „две в едно”, които до известна степен ще повторят ситуацията от 2013 г. Ако повярват на социологическите изследвания, че водят пред ГЕРБ, БСП и ДПС ще предизвикат избори, които отново ще бъдат спечелени от опозиционната партия, но без достатъчен брой депутати, прогнозира историкът.

Целта на управляващите била „да управляват, но без „Атака”, която им причинява огромни неприятности със самото си присъствие във властта, главно в чужбина. Затова създават няколко инженерни политически проекта, които трябва да ги освободят от възможността да използват отново “Атака”.”

Божидар Димитров коментира и протестите през годината: „Когато издигаш един-единствен лозунг “Оставка”, това не може да предизвика един умерен, живял 14 века на тези земи народ, да те подкрепи. Един тънък социален слой излиза на тези митинги, които бавно угаснаха”.

По думите му протестиращите не предлагат алтернатива, след като отхвърлят всички партии, включително и ГЕРБ.

„Българите искат предсрочни избори, но не са съгласни с тези, които искат само оставка. Само анархо-комунистите искат безвластие”, отбеляза историкът, който предположи, че втората съставна от определението вероятно ще обиди участниците в антиправителствените демонстрации.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.