Начало » Новини

Проф. Божидар Димитров: Неоосманизмът е настолна книга за Ердоган

Публикувано от:  на декември 13, 2013 Няма коментари

Проф. Божидар Димитров: Неоосманизмът е настолна книга за Ердоган

Проф. Божидар Димитров: Неоосманизмът е настолна книга за Ердоган

Неоосманизмът предвижда връщането на Турция, в духовен и икономически смисъл, в предишните османски територии на Балканите, обясни в ефира на Нова тв проф. Божидар Димитров. Историкът коментира изказването на турския премиер Реджеп Ердоган на митинг в Кешан, в което той включи в исторически турска Тракия територии в съвременните граници на съседни държави и с това предизвика остри реакции в България и Гърция.

По думите на испроф. Димитров възстановяването на турското влияние означава подкрепа не само за турските, но и за мюсюлманските малцинства в околните страни.

„Учудвам се на какво се учуди обществеността в тези държави, защото неоосманизмът е като станала настолна книга за Ердоган. Турция трябва отново бъде не само административен, но и духовен водач на мюсюлманите в региона”, отбеляза проф. Димитров. „Ако не беше турската република Кипър, никой нямаше да се плаши от турска република Тракия”, каза още той.

„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Варадар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”, заявил Ердоган в предизборно си изявление за местните избори в Кешан.

Изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смятаме, че изявлението на турския министър-председател Реджеп Таийп Ердоган в град Кешан не допринася за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения, се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.