Начало » Новини

Проф. Божидар Димитров: Паметниците в Скопие са пълна идиотщина

Публикувано от:  на април 14, 2013 Няма коментари

Божидар ДимитровУправляващият елит на Македония отчаяно търси национална идентичност, различна от българската. Това заяви ст.н.с .д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, в ефира на НоваТВ.

“Нацията е млада, създадена е след 1944 г., в изпълнение на декрет на Комунистическия интернационал от 1934 г. В миналото нацията се създаваше чрез чудовищни репресии, за които в България се знае малко. В рамките на две седмици, 1944 – 1945 г. са избити 23 000 души, целият български елит, интелектуален, военен, политически и т.н. В последвалите години, чрез продължаващи репресии, нещо постигнаха. Но нацията започна да се разпада след 1991 година, благодарение на информацията. Започна един процес на ребългаризация на нацията (както те самите го наричат). Именно за да укрепят разпадащата се идея, беше тази идиотщина с тези паметници, струпани на един малък площад, с размерите на площад „Батенберг”, каза Божидар Димитров.

По думите му, македонската преса и опозицията в Македония използват и по-силни термини от „идиотщина” за проекта „Скопие 2014”. “Наистина е идиотщина, на този малък площад, да струпаш тези паметници”, заяви Божидар Димитров.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.