Начало » Новини

Желю Желев: Сгрешихме, че не осъдихме Тодор Живков

Публикувано от:  на ноември 8, 2013Няма коментари

Желю Желев: Сгрешихме, че не осъдихме Тодор ЖивковЖелю Желев: Сгрешихме, че не осъдихме Тодор Живков. След това щяхме да забраним БКП и БСП като партии – престъпници, твърди бившият президент.

Желю Желев съжалява, че Тодор Живков не е бил осъден за държавна измама. Според бившия президент той е трябвало да понесе отговорност за това, че е предлагал България да стане 16-та република на СССР.

“Най-голямата ни грешка беше, че не осъдихме Тодор Живков, ЦК на БКП и пленума на ЦК на БКП за това, че те тръгнаха да харизват България като 16-та република на Съветския съюз. Това беше национално предателство. За онези, които заемат отговорни държавни длъжности и бяха на държадни постове, това е и държавна измяна”, твърди Желю Желев в интервю пред „Труд“.

Той смята, че не е получил достатъчна подкрепа от тогавашната опозиция.

“Ние можехме да ги осъдим, обаче не се намериха хора и сили у опозицията, които да се заемат с тази работа. Аз се опитах да направя нещо по-сериозно, обаче то не стана. Опитах да ангажирам тогавашния главен прокурор на страната Мартин Гунев. Казах му: “Г-н Гунев, искам да ви попитам нещо. Ще можете ли да направите един процес срещу Тодор Живков, пленума на ЦК, които зад гърба на българския народ са се опитали да България 16-та република на СССР, което е национално предателство от най-висша класа?” Мартин Гунев отговори уклончиво: “Ще си помисля!” След което нищо не направи”, спомня си Желю Желев.

Според него демокрацията в България би имала съвсем друг ход, ако тогава това дело беше стартирало.

“След осъждането на Тодор Живков и ЦК щяхме да забраним БКП и БСП като партии престъпници. Това е най-голямата грешка на нашата демокрация според мен. България щеше да бъде напред от редица балкански страни”, твърди бившият президент.

Той нарича пълни глупости твърденията, че има вина за това, че през 1989-та година е помогнал да се разтури блокадата на парламента:

“Знам ги тези, които дрънкат подобни глупости. Това са хора, които в главите си нямат мозък, а имат паяжина и изобщо не могат да мислят.”

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.