Начало » Новини

Бракониери дебнат за любимото месо на Тодор Живков

Публикувано от:  на януари 28, 2014Няма коментари

Бракониери дебнат за любимото месо на Тодор ЖивковБанди нападат и убиват сърни в Кърджалийско.

Няколко банди бракониери убиват сърни в Кърджалийско, като освен оръжие, използват и примки, съобщиха от Съюза на ловците и риболовците в Кърджали. Те са организирали подписка срещу лова на едър дивеч с капани. Инициативата е предприета в защита на едрия дивеч в България от неетични и нехуманни ловни практики, които застрашават генофонда и популациите, като пречат на естественото възпроизводство на дивите животни в природата.

Най-много бракониерски набези имало в района на Дивечовъден участък „Студен кладенец“, пише 24rodopi.com.

Бракониер броди из участъка и залага примки за елени лопатари, кошути и приплоди, алармира в края на м. г. 41-годишният ловец Васил Терзийски. Ловните водачи на стопанството са намирали на три пъти общо 15 примки. Бракониерските съоръжения са открити в близост до незаконно построеното село Дарец, изникнало в средата на стопанството.

Преди това бяха арестувани 5 лица на възраст между 40 и 60 години, жители на областите Хасково, Кърджали и Добрич. В землището на кърджалийското село Гняздово, мъжете убили без надлежно разрешение кошута. При проведени издирвателни мероприятия, в лодка в района на село Калоянци, е открито част от животното, превозвано от лицата.

„Повечето от местните залагат капани, но някои са въоръжени. Нагли са. Коментират как пастърмата и луканката от сърнешко месо били любимото ястие на Тодор Живков и как е дошло време и те да ядат филета от сърна“, разказва авджията Стоил Стаменов.
За последните случаи пък алармира живеещият на Стръмни рид бизнесмен Хасан Тахиров.

„Бракониери бродят около кулата на Стръмни рид и избиват беззащитни сърнички. Често се чува пукот като при престрелка, когато авджии шетат из гората и отстрелват незаконно дивеч. Ловът е по всяко време на годината , независимо дали е позволено да се стреля по едър дивеч. Много често бракониери са местни хора, които вземат разрешения за лов на вреден дивеч-предимно вълци“, твърди Тахиров. Той на няколко пъти е намира тела на убити сърни.

„Бракониерите ловуват през деня, но оставят плячката си в храстите за вечерта, когато се връщат да я приберат“, разказва Тахиров. Неговите кучета обаче открили отстреляно животно и той сигнализират служителите в „Горското стопанство“. Последвали анонимни заплахи по телефона срещу Тахиров да не пуска кучетата си извън двора на къщата.

Бизнесменът твърди, че напоследък недобросъвестни ловци стрелят и по белоглавите лешояди, които идват тук за храна. Жертва са и гигантски кукумявки и други защитени видове, които обитават горите на Стръмни рид.

Наскоро Тахиров пак открил останки от убита сърна. Сигнализирал РПУ в Момчилград и местното горско стопанство.

Председателят на Ловно-рибарското дружество в Момчилград Лютви Юсеин каза, че сигналът на Тахиров се разследва. Това според него е била първата жалба срещу бракониери в района. Все още няма заподозрени. Очаква се разследването да приключи до седмица.

„Отговарям за 13 дружинки и 700 ловци. При наличието на 2 ловни надзиратели и 5 горски, няма как да проследим кой бракониерства в района“, посочи още Лютви Юсеин.

Източник: blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.