Начало » Новини, Финанси

Длъжник на банка я осъди за надвзети лихви

Публикувано от:  на октомври 20, 2013 Няма коментари

Длъжник на банка я осъди за надвзети лихвиДлъжник на банка я осъди за надвзети лихви. Русенецът Цоню Стоянов спечели делото срещу трезора на първа инстанция, ще му връщат 6000 лева.

Русенец осъди банка да му върне 6 хиляди лева – надвзети заради неправомерно увеличена лихва. Делото е спечелено на първа инстанция пред Русенския районен съд. От финансовата институция заявиха, че ще обжалват решението.

През 2007 година Цоню Стоянов теглил кредит в размер на 150 000 лева, за да построи жилищна кооперация. Като гаранция направил ипотека на имота. Всеки месец си внасял съответната вноска, но в един момент установил, че парите не стигат за покриване на задължението.

Така разбрал, че банката едностранно е повишила размера на лихвата. Няколко месеца по-късно историята се повторила. Но не увеличения размер на лихвата провокирал Цоню Стоянов да заведе дело, а отношението на финансовата институция.

“Беше малко унизително. Имах клиент, който трябваше да купи 1 от апартаментите, ипотекиран. Трябваше да бъде освободена ипотеката. Забавиха се нещата твърде дълго, около 2 месеца. По-късно се оказа, че е грешка на банката и ред други неща”, разказва Цоню Стоянов.

По думите му договорът му с банката бил направен така, че да не може да освобождават и продава поотделно апартаменти от ипотекираната сграда. И като не мога да продавам апартаменти, съответно не мога да дам част от парите на банката за погасяване на кредита, добави Цоню Стоянов.

Според адвокат Румяна Костова договорът поставял клиентът й в неравнопоставена позиция. Правото на банката едностранно да променя размера на лихвата с неясни, според нея, аргументи – именно тази част те са атакували пред съда.

Няма как едва при едно съдебно производство да се допълва това понятие „пазарни условия”, тези критерии. Така и не става ясно при какво количество, при какъв интензитет и при настъпването на кога на тези факти и обстоятелства банката ще повиши лихвения процент, обясни Румяна Костова – адвокат.

Решението на Районния съд в Русе е, че банката е надвзела от лихви неправомерно от Цоню Стоянов 6 000 лева. От своя страна банката смята, че аргументите на съда са неоснователни и неправилни, и затова ще обжалва на втора инстанция.

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.