Начало » Новини

Пазарджишки адвокат осъди мобилен оператор

Публикувано от:  на декември 5, 2013 Няма коментари

Пазарджишки адвокат осъди мобилен операторПазарджишки адвокат осъди мобилен оператор. Служители на телекома джиросали СИМ карта на мъж, който никога не е бил техен клиент.

Пазарджишкият адвокат Феодор Иливанов спечели дело срещу МТел, като Районният съд в Пазарджик постанови телекомът да оттегли иска си за близо 1642 лева и да плати съдебните разноски от 450 лева, съобщава “Марица”. При това делото било спечелено от първи опит – служителите на мобилния оператор така и не обжалвали решението на магистратите.

Вероятно са преценили, че е безсмислено, защото в казуса става дума за един от най-масово фабрикуваните гафове. Служители на телекома джиросали СИМ карта на пазарджиклия, който никога не е бил техен клиент. В документацията “абонатът” бил записан с адресна регистрация в Ивайло, на улица с име на възрожденец, без да знаят, че улиците в селото са с номера, не с имена.

Направената графологична експертиза показала, че младежът, нарочен за абонат, не е писал и не е подписвал договора, с който операторът претендирал да го обвърже. Кой е писал вместо него, остава въпрос без отговор. Пазарджиклията, който работи като IT специалист в София, сезирал Районната софийска прокуратура. Образувано било досъдебно производство, което обаче било прекратено поради “неизвестен извършител”. Още по време на това производство се установява категорично, че данните в договора са фалшифицирани. Но от телекома не се отказват от претенциите си и изискват заповед за изпълнение, съдът обаче отказва да я издаде и назначава експертиза. Тя доказва, че нито подписът, нито почеркът са на набедения абонат.

По делото била представена разпечатка на телефонните разговори, която изглежда повече от парадоксално. Само на една дата през минута-две са правени обаждания към един и същи номер на телевизионна игра и всичките са по 2 лева без ДДС. В същото време не е възможно човек – който и да е той, да набира 24 часа в денонощието, за да дава гласове за някоя измислена звезда от тв шоуто. С такива обаждания са изпълнени плътно 12 страници, всяка от които – с по 57 позиции. Тоест 684 само за едно денонощие! И сред най-запалените фенове на тв игрите малцина биха били способни на подобно безумие.

За пореден път възниква въпросът кой разполага с данните на хора, от чието име сключва фалшиви договори, кой ги продава и защо ги търгува, чуди се адвокат Иливанов. Отговор няма. На потребителите им остава или да си плащат за услуги, които не са ползвали, или да доказват в съда, че нямат сестра, казано по народному. Този човек можеше да си позволи адвокат, а който не може? На практика у нас все още е възможно утре да се събудиш с 1500 номера, регистрирани на твое име, с които да се правят телефонни измами, да се взривяват коли, да се убиват хора. В случая служителите на телекома не са имали в базата данни на пазарджиклията, откъде са ги напазарували? И още – защо е прекратено досъдебното производство, защо не е потърсен консултантът, сключил фалшивия договор, защо той не е изправен пред съда да отговаря за това, че не е проверил или умишлено е ползвал фалшивите данни? Досега няма данни някой автор на такова престъпление. Затова и тези престъпления ще продължават да се вършат, а на нас ще ни остава да доказваме, че нямаме сестри. С цената на години скитане по съдилища, разходи за съдебни разноски, адвокатски хонорари, пътни, пропиляно време и сили, които иначе бихме могли да използваме за по-полезни неща. И всичко това – защото досега никой така и не показа на служителите на телекомите, че и те, като всички нормални хора, би трябвало да носят отговорност за действията си и да понасят последици за грешките си – волни или неволни.

Драмата на адвокат Иливанов с телекомите се очертава да продължи. Малкият му син преди дни е получил съобщение от колекторска фирма, че дължи малко над 60 лева към оператор, от който е ползвал за кратко преди 4 години мобилен интернет, но с надлежно прекратен договор. Самият адвокат и съпругата му пък наскоро получили за собствените си телефони сметка за 57 лева, като част от сумата била за есемеси, макар и двамата да не умеят да изпращат такива. А и няма смисъл, защото работят стая до стая. Друга част пък са за номер, който не са ползвали от два месеца.

За добро или за лошо, пазарджишкият “абонат” не е сам в нещастието си да има допир с некоректен служител на телеком. Покрай работата си по делото адвокат Иливанов е изровил десетки подобни дела от различни съдилища. До едно спечелени от потребителите. На всеки от които обаче съдебните битки са коствали хабене на пари, време, нерви и усилия.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.