Начало » Новини

Планират 960 лв. максимална пенсия от догодина

Публикувано от:  на септември 26, 2013 Няма коментари

пари, левове

Максималната пенсия от догодина ще е 960 лева. Това ще важи и за новите, и за вече отпуснати пенсии. На това мнение са управляващи, експерти и социални партньори. Около 53 000 пенсионери получават пенсии по-ниски от заслужените. Според промени, приети с единодушие на Консултативен съвет към социалното министерство, от догодина те вече ще получават реалния размер на пенсията си, съобщи Нова телевизия.

 „Беше един добър ден за Консултативния съвет, защото успяхме да отделим спорно от безспорно. Успяхме да стигнем до обща позиция, която се подкрепя от всички, че таванът на пенсиите през 2014 ще падне”, каза бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

 Идеята е да се въведе общ модел на изчисление за всички пенсии – както тези,  отпуснати преди 2000 година, така и тези след нея. Пенсията ще представлява около 40% от осигурителния доход.

 Това означава, че таванът на пенсиите догодина ще е равен на 40% от планираната за догодина сума на максималния осигурителен доход от 2400 лева. Така най-високата пенсия ще е 960 лева.

 Очаква се до дни НОИ да предостави разчети за това колко пенсионери от догодина може да очакват максимален размер на пенсиите.

pik.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.