Начало » Новини

Таванът на пенсиите можело и да не падне

Публикувано от:  на юли 4, 2013 Няма коментари

ПенсионериЗаложеното в Кодекса за социално осигуряване отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2014 г. да не се състои, смятат експерти. Според тях в бюджета на общественото осигуряване няма да има пари, за да се осъществи мярката.”Това, че се започнаха други социални промени, които изискват пари, ме кара да мисля така”, коментира изпълнителният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Асия Гонева, цитирана от в. “Преса”.

Според нея различните мерки, които управляващите предприеха, например повишаването на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 год. от 240 на 310 лева от 1 юли, може да попречи таванът да падне. Само вдигането на майчинството гълта 32 млн. лева годишно. “Трябва първо да се разгледа състоянието на пенсионната система, приходите, които намаляват”, каза Григор Димитров от Българската стопанска камара.

По думите му, всяко пипане “на парче”, води до негативни последици. Таванът на пенсиите сега е 35% от максималния осигурителен доход, или 770 лв. За да отпадне за всички пенсионери, трябват 10 млн. лева на месец, или 120 млн. лв. на година. И в момента над половината от парите за пенсии идват от данъци, а не от осигуровки.

Сега са ограничени близо 53 000 пенсионери – т.е. те получават по-малко, отколкото им се полага. Те са ощетени с различни суми – от 50 до космическите 14 230 лв. Пенсията на банкер от частна банка, който през 90-те години се е осигурявал върху огромна заплата, например би трябвало да е 15 000 лв. – 100 пъти колкото минималната.

Според НОИ обаче плащането на тази сума би довело до социален взрив. Според осигурителния кодекс таванът трябваше да отпадне още през 2004 г., но и тогава нямаше пари. После се очакваше това да стане през 2010 или 2012 г., но също не се състоя. Засега е планирано да няма таван на новоотпуснатите пенсии от 1 януари догодина.

Таванът да отпадне за всички, а не само за новите пенсии, настоява обаче бившият управител на НОИ Николай Николов. Утре социалният министър Хасан Адемов събира на първо заседание консултативния съвет за промени в осигурителната система, в който влизат бивши управители на НОИ и експерти по пенсионната реформа.

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.