Начало » Новини

Брендо се връща в България още през август

Публикувано от:  на юли 10, 2013Няма коментари

БрендоЕвелин Банев, по-известен като Брендо, може да се завърне в България още през август – това заяви пред „Монитор” д-р Енрико Мандци, председателят на съда, който наказа сънародника ни с 20 години затвор за международен трафик на наркотици. Магистратът обясни, че Банев е бил даден само „назаем” от нашите съдебни власти на италианското правосъдие за приключилия завчера мегапроцес в Милано. Сега българското министерство на правосъдието може да отправи иск за връщането му у нас, който италианската страна е длъжна да удовлетвори веднага. Но за да се стигне до това, Мандци би трябвало най-напред да уведоми колегите си в София за изхода на процеса с официално писмо – нещо, което той смятал да направи през следващите дни.В същото време председателят на съдебния състав на делото, по което бяха осъдени на различни срокове затвор още четирима наши сънародници, посочи, че самият Банев няма интерес от връщането му у нас. Макар и с ефективна присъда, в Италия той продължава да е подсъдим – предстои обжалването на наложеното му наказание, а след това и неговото разглеждане на третата, последна инстанция. А за да бъдат организирани двата процеса е задължително присъствието на Банев в Италия – в негово отсъствие те не могат да се състоят по никакъв начин. Делото в Апелативния съд в Милано би могло да започне най-рано в средата на следващата година и ако Банев бъде върнат в България през следващите седмици, той би трябвало отново да бъде докаран обратно за новия процес.

На въпроса има ли смисъл от обжалване съдията Мандци отговори положително, тъй като поне досега не било представено нито едно пряко доказателство за вина на Банев, той не е бил хванат нито веднъж на местопрестъпление и бил осъден само по сметнатите за достоверни показания на други обвиняеми и подсъдими. Което според магистрата означава, че адвокатите на българина могат да представят на апелативния процес нови оневиняващи го доказателства и факти, които да намалят присъдата му. Освен това Банев все още не бил казал нищо пред съда, не бил правил декларации, а можело тепърва да намери какво да съобщи в своя защита. Д-р Мандци посочи още, че Брендо в Италия няма да бъде откаран в затвор със специален режим, именно защото продължава да бъде подсъдим.

Адвокатът на Евелин Банев – Марио Брузо, посочи, че клиентът му ще настоява със сигурност за обжалване. То може да се състои единствено в Италия и иск за него могат да представят само досегашните му защитници или нови, натоварени от него, но след като се запознаят с мотивите на присъдата. А те би трябвало да бъдат публикувани в началото на октомври. Адвокат Брузо не изключи възможността Банев да бъде върнат в България, но предполага, че това може да стане през есента. Което означава, че клиентът ще трябва пак да се връща в Милано – нещо, съпроводено с доста трудности.

Банев нямал връзка с ареста на „принца на наркотрафика”. Той не е допринесъл за задържането миналата събота в Богота на Роберто Панунци. Висш служител на силите за сигурност, пожелал анонимност, подчерта, че това е невъзможно да се случи, тъй като закопчаният италианец е бил брокер между босовете на колумбийските кокаинови картели и големи клиенти в Европа и Америка. А според информациите на службите в Италия Банев бил контактувал пряко с въпросните босове и никога не бил ползвал посредници или брокери.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.