Начало » Новини

“Енерго-Про” отнесе над 1.6 млн. лв. глоба за злоупотреба с господстващо положение

Публикувано от:  на май 9, 2013 Няма коментари

"Енерго-Про Продажби" е глобена с 1.6 млн. лв.  за злоупотреба с господстващо положениеКомисията за защита на конкуренцията санкционира “Енерго-Про Продажби” с 1 687 484 лв. за злоупотреба с господстващо положение.

Комисията е установила, че дружеството е извършило нарушение на антимонополния закон, като е преустановило електрозахранването на помпените станции на “Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Добрич на 13 септември миналата година, представляващо в злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на стопански потребители, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

Комисията счита, че в конкретния случай задълженията на водоснабдителното предприятие, които са основание за преустановяване на електрозахранването, не представляват обективно обстоятелство, което да оправдава поведението на “Енерго – Про Продажби” АД. Проучването по преписката показва, че “ВиК” ЕООД, гр. Добрич заплаща вноски по споразумителен протокол за разсрочено плащане, но високият размер на задълженията на дружеството е свързан най-вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения. ВиК операторът предприема конкретни действия за разрешаване на проблема. “Енерго – Про Продажби” АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си, обясняват от комисията.

От там допълват, че според закона за енергетиката енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. Добрич е град с помпено водоснабдяване и за функционирането на помпените станции е необходимо електрозахранване, което се доставя на местното ВиК от само от “Енерго – Про Продажби” АД.

Именно затова комисията счита, че поведението на господстващото дружество ограничава добричкото ВиК в извършване на стопанската му дейност. В следствие на това хората в Добрич и клиенти на местния воден оператор са лишени от снабдяване с питейна вода и техните интереси са засегнати.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.