Начало » Новини

“Нетера” сезира КЗК заради господстващо положение на бТВ

Публикувано от:  на април 29, 2013 Няма коментари

Нетера“Нетера тв” сезира КЗК заради господстващото положение на бТВ, информира агенция “Крос”.

Телекомуникационният оператор „Нетера“ е внесъл жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу най-голямата частна телевизия у нас bTV Media Group, обвинявайки я в злоупотреба с монополно положение на пазара на телевизионни медийни услуги. Жалбата е подадена на 12 април т.г.

Преди две седмици „Нетера“ изпрати писмо до медиите, чрез което съобщи, че частната телевизия преустановява договора си с оператора. Така излъчването на съдържанието на bTV Media Group бе спряно от онлайн платформата “Нетера тв”.

Тихомир Вълков, продуктовият мениджър на платформата „Нетера тв“, коментира пред Investor.bg, че прекратяването на съвместния договор от страна на медията възпрепятства нормалната работа на оператора и пречи на развитието на конкурентна среда на пазара. Това е и конкретната причина за сезирането на КЗК.

“bTV е обществено значима медия с висок рейтинг и има господстващо положение на пазара на предоставяне на права за разпространение на телевизионни програми на едро. Ние смятаме, че с прекратяването на договора между „Нетера“ и bTV за разпространение на част от програмата на bTV извън пределите на България посредством уеб сайта www.neterra.tv, частната телевизия злоупотребява с господстващото си положение. Така не ни позволява да работим като всички останали конкуренти на този пазар. Отказът да се предостави услуга на “Нетера”, чрез което се възпрепятства осъществяваната от нас стопанска дейност, е опасен пример, който може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите”, аргументира се подробно Вълков в отговор на въпрос на Investor.bg.

Той разказа подробно как са се развили търговските взаимоотношение между двете страни през последните седмици.

„На 08.03.2013 г. получихме от bTV едномесечно предизвестие, с което едностранно заявяват желанието си за прекратяване на договора между двете компании за разпространение на част от програмата на bTV извън България чрез услугата ни Нетера ТВ. С писмо от 12.03.2013г. “Нетера” изрази готовност и желание търговските взаимоотношения между страните да се обсъдят с цел продължаване действието на Договора.

Оттогава до момента сме изпратили 3 официални писмени молби за оферта, с които изразяваме желанието си за продължаване на сътрудничеството си с бТВ. Опитвали сме се многократно да проведем телефонни разговори с тях и да уредим среща, но много често изобщо не са си вдигали телефоните. На търговска среща на 22.04.2013 г., bTV отново отказаха да ни предложат оферта сходна с пазарните условия, които предлагат на конкурентите ни и ни накараха ние от своя страна да предложим оферта. След като изпратихме нашата официална писмена оферта, към днешна дата нямаме отговор от bTV”, раказа подробно целия казус Вълков.

Същевременно от пресцентъра на bTV Media Group защитиха позицията на телевизията като заявиха пред Investor.bg, че решението на медията да прекрати контракта си с „Нетера“ е с цел „да подобри услугата към зрителите си в чужбина и да гарантира, че те ще получават българската програма на bTV по най-добрия, най-коректния и най-удобния начин“.

Към този момент от bTV са категорични, че няма никакво основание за жалба към тях по възникналия казус. „Ако при бъдещи разговори с “Нетера” намерим допирни точки, ще информираме специално потребителите“, допълват от медията.

От пресцентъра на антитръстовия орган отказаха да дадат повече информация по развитието на жалбата, като уточниха, че КЗК няма право да предоставя каквато и да е било информация по повод открити производства. Единствено уточниха, че когато производствата са по член 21 от Закона за защита на конкуренцията (случаи, в които се прави проверка за злоупотреба с монополно или господстващо положение) е вероятно казусът да бъде разглеждан минимум 3-4 месеца.

„Тези производства са доста тежки като казуси и за тях е нужно много повече време, за да могат експертите на комисията да реагират и да проверят конкретния случай“, коментираха от КЗК.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.