Начало » Новини

КЗК обвини Летище София в злоупотреба с господстващо положение

Публикувано от:  на юли 23, 2013 Няма коментари

КЗК обвини Летище София в злоупотреба с господстващо положениеКомисията за защита на конкуренцията обвини „Летище София” в злоупотреба с господстващо положение, осъществено чрез ценова политика по налагане на необосновано ниски цени на пазара на услуги по наземно обслужване на въздухоплавателни средства.

Проучването показа, че от началото на 2011 г. до настоящия момент ефективната цена, която дружеството оферира към авиопревозвачите, не покрива разходите по производство на услугата в дългосрочен период, като се наблюдава тенденция на понижаване и общо намаляване на цената.

Съпоставянето на ефективната цена на „Летище София” ЕАД за обслужване на едно въздухоплавателно средство със средните дългосрочни променливи разходи сочи, че услугите по наземно обслужване са предлагани на цени, които не съответстват на разходите за тях и противно на икономическата логика са намалени до степен, която носи само загуба, като предприятието „жертва” печалбата, която би реализирало при нормално конкурентно поведение.

Обстоятелството, че предприятието предлага услуги под разходите за производство за 2011 г. и 2012 г. показва, че ценовата политика, прилагана от Летище София, би могла да доведе до неоправдано повишаване на цените и до ограничаване на качеството на предлаганите услуги.

Ответната страна разполага със срок от 45 дни, в който има право да представи своите писмени възражения по предявените твърдения.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.