Начало » Любопитно

Киану Рийвс. Човекът!

Публикувано от:  на април 1, 2024Няма коментари

Един материал за Киану Рийвс. Човекът! С главно „Ч”. Около него не се шуми. Не е под прожекторите. Няма да го намерите сред клюките. А когато има информация за него, почти винаги тя е споделена не от него, а от хората, които са били с него, до него. Които са станали свидетели на това, което прави.

Киану Рийвс. Човекът!

Сега няма да ви разказваме надълго и нашироко за него. Просто ще разкажем случки от неговия живот. Някой от тях вероятно сте ги чували, чели и преди, други сега ще прочетете. И накрая сами ще си отговорите на въпросите, които ще се породят във вас.

Киану Рийвс е изоставен от баща си, когато е бил на 3 години, и след това израства с 3 различни бащи. Мечтата му да стане хокеист е провалена от тежък инцидент. И страда от дислексия. Съпругата му загива при автомобилна катастрофа, а преди това дъщеря му почива при раждането си. Сестра му се бори с левкемия. Най-добрият му приятел, Ривър Финикс, почива от свръхдоза.

Когато снима филма „Къщата на езерото“ от 2006г., той чува разговора на двама човека /асистенти на модни, филмови дизайнери/. Единият плаче, че ще загуби къщата си, ако не плати 20 000 долара. В същия ден Киану Рийвс превежда необходимата сума в банковата му сметка.

Лесно взаимодейства с бездомни хора на улицата и им помага с всичко с което може и на което е способен. Пример за това е как в една сутрин, през 1997 г., репортери го откриват, да се разхожда в компанията на бездомник в Лос Анджелис. Той го слуша как споделя живота си за няколко часа.

През 2010 г., на рождения си ден, Киану влиза в пекарна, за да купи кексче с една свещ. Изяжда го пред пекарната и предлага кафе на хората, които спират, за да говорят с него.

Снимката е от Фейсбук


За него се говори, че е без бодигардове, без луксозни къщи, Киану живее в обикновен апартамент и обича да се скита из града, като често го виждат да се вози в метрото в Ню Йорк.

Киану Рийвс, пропуска първите 20 минути от партито, посветено на края на новия му филм „Дъщеря на Бога” в един от клубовете на Ню Йорк.
Той чакал търпеливо под дъжда, за да бъде пуснат вътре. Никой не го познал. Собственикът на клуба казал:
„Дори не знаех, че Киану стои под дъжда и чака да му бъде отворено – той не каза на никого нищо.”

Той постоянно пътува с градски транспорт.

Може да го видите в парка, даже и да яде хотдог, докато седи между обикновени хора, без да се притеснява от нищо и никого.

След заснемането на една сцена от „Матрицата”, Киану дава на всички каскадьори по един нов мотоциклет – като признание за уменията им.

Отказва голямата част от хонорара си от филма „Матрицата”, за да повишат заплатите на дизайнерите на костюмите и компютърните специалисти, които рисуват специални ефекти в „Матрицата” защото решава, че техният дял от участието в бюджета на филма е подценен.

За да сме точни, ето и цифрите: актьорът дарява повече от 50 милиона долара на персонала за костюми и специални ефекти: истинските герои на трилогията, както ги нарича той. Също така купува Харлей-Девидсон  за всеки от дубльорите си. Общият разход е над 75 милиона долара.

Намалява хонорара си във филма ′′Адвокат на дявола „, за да има достатъчно пари, за да поканят Ал Пачино.

Както споменахме в началото, в живота му са се случили почти едновременно няколко трагични неща: Почти по едно и също време най-добрият му приятел починал, от свръхдоза; приятелката му загубила детето им, а скоро след това дори загинала в катастрофа… Сестра му се разболяла тежко от левкемия. Въпреки всичко, Киану не се пречупил: Той дарил 5 милиона долара на същата клиника, която лекувала сестра му…

Докато сестра му е в болницата, той отказва да се снима във филми за да бъде до нея и създава фондация „Левкемия”, на която дарява значителни суми от всеки хонорар при участието си във филми.

Една история, споделена от първо лице от мъж, който се е срещнал с него:

„-Баба ми бе влюбена в Киану Рийвс, защото той ѝ напомняше за дядо ми на младини. Тя толкова го харесваше, че бе изгледала всичките продукции с негово участие до 2000 г. – от „Невероятните приключения на Бил и Тед“ до „Дарбата“. В началото на 80-те години на миналия век тя получи инсулт и беше почти изцяло прикована към леглото през следващите 20 години от живота си, които се оказаха нейните последни, така че филмите бяха нейното основното хоби. В определен момент тя дори започна да приема Киану като свой приятел, просто защото се виждаше рядко със своите познати“, обяснява мъжа.

„Не много след като „Матрицата“ излезе, на чичо ми му се наложи да отиде до Лос Анджелис по работа. Докато е бил там е решил да обядва в луксозен ресторант, който са му препоръчали, когато изведнъж видял как Киану влиза с жена в заведението. Приключвайки с яденето, чичо ми отишъл до масата им и казал: „Извинете, обикновено не правя така и не искам да ви безпокоя, но просто исках да знаете, че 80-годишната ми майка е огромен ваш почитател. Тя наистина ви обича и е гледала всичките ви филми, защото ѝ напомняте за моя баща.“ Той каза, че след думите му Киану го попитал дали има мобилен телефон в себе си, а после поискал да ѝ се обадят, за да говори с нея. Той говорил с баба ми няколко минути, правейки я безкрайно щастлива. Тя беше толкова изолирана и неговата доброта, наред с интереса му към нея, показаха какъв невероятен човек е той“, завърша публикацията си потребителят.

Киану Рийвс казва така: „Не мога и няма да бъда част от един свят, в който жените се обличат като проститутки и излагат на показ всичко, което би трябвало да е съкровено и интимно. Свят, в който мъжете харесват това. И търсят това.

Свят, в който никой вече не мисли за понятия като чест и достойнство.

Свят, в който двойките бързо забравят какъв обет са си дали, когато са се вричали един на друг…

Свят, в който жените не искат деца, а мъжете не искат семейства.

Свят, в който посредствени хора карат скъпи коли, купени с парите на бащите им, за да демонстрират своя успех. Който всъщност е чужд успех.

Свят, в който бащите потискат синовете си, карайки ги да вярват, че не са способни да постигнат нищо от това, за което мечтаят.

Свят, в който хората казват, че вярват в Бог, но без да се опитват да изживеят тази вяра. Да живеят според тази вяра.

Свят, в който ревността е нещо, от което трябва да се срамуваш, а флиртът е нормален и здравословен.

Свят, в който скромността е недостатък, а не преимущество.

Свят, в който синовете харчат парите на бащите си в нощни клубове, в които слушат безсъдържателна музика, докато се наливат с алкохол.

Свят, в който момичетата се влюбват точно в такива момчета.

Свят, в който хората не търсят любов, а перфектен партньор. Свят, в който се говори за свобода на избора, но всеки, който направи избор, различен от този на останалите, се обявява за луд.

Свят, в който хората поправят колите си, без да пестят парите си, но не дават шепа милостиня на някой нуждаещ се.

Аз отказвам да вървя по този път. Избрах друг. Избрах свой. За съжаление малко са хората, които искат да вървят заедно с мен по него…“

Снимката е от Фейсбук

 

Казват, че това е послание, оставено от него в неговата страница във Фейсбук, което е предназначено към неговите последователи и фенове:

„Виждаш ли хората зад мен? Всички бягат на работа, без да обръщат внимание на нищо. Понякога толкова се поглъщаме в ежедневието си, че забравяме да спрем за момент, за да се насладим на красотата на живота. Превръщаме се в истински зомбита.

Вдигнете очи, погледнете право пред себе си и свалете слушалките си. Кажете здрасти на някой, който минава или прегърнете някой, който се чувства зле. Подай ръка за помощ на някого. Живей всеки ден сякаш ти е последен Малко хора знаят, че преди няколко години съм страдал от тежка депресия. Никога на никого не съм казвал това. Трябваше да намеря начин да я подмина. И разбрах горчивата истина: Човекът, който не ме остави да бъда щастлив, бях аз!

Всеки ден, в който живеем, е безценен. Затова нека живеем според това. Утрешният ден не е гарантиран, затова започнете да живеете днес!“

=======
Източник на снимките на Киану Рийвс: Уикипедия

Автори на снимките:
От Marybel Le Pape – Файл: Keanu_Reeves.jpg, CC BY-SA 4.0

От правителството на щата Сао Пауло – Среща със северноамериканския актьор Киану Рийвс, CC BY 2.0

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.