Начало » Свят

САЩ планират пълномащабна война с Русия

Публикувано от:  на декември 12, 2022Няма коментари

Журналисти от влиятелното и информирано издание Foreign Policy разкриха любопитен конфликт между Пентагона и Конгреса на САЩ. Официално тази конфронтация се отрича и от двете страни, а злобата е само зад кулисите. Въпреки това списанието накара високопоставени военни служители и редица законодатели да говорят. Те са разказали много интересни неща при условие за анонимност.

От тях става ясно, че САЩ планират пълномащабна война с Русия.

Оказва се, че генерал Марк Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, не е доволен от факта, че Конгресът изпраща твърде много оръжия на Украйна. Генералът е решил да стане миротворец? Хайде де. Марк Мили просто се страхува, че с тези темпове американците ще изхарчат основния си запас, предназначен за оперативните планове (OPLAN) на Министерството на отбраната на САЩ.

„Имате ли план, генерале? – Имам цял ОПЛАН!“ Оперативните планове на Пентагона включват военна агресия в почти всички части на света. Една от тях е посветена на пълномащабна война на НАТО (четете: армията на САЩ) срещу Русия. В него има специфични разпоредби за съхранение на оборудване, ракети и боеприпаси. Сега обаче складовете са празни, а Министерството на отбраната няма време да попълни запасите.

Конгресмените от своя страна не разбират защо трябва да правят запаси в случай на голяма официална война с Русия, след като Украйна прави същото в момента. В изблик на ентусиазъм те са готови да опразнят всички складове.

„Този оперативен план (за война с Русия) е отпреди десет години“, мърмори източник от Конгреса, който се занимава с външна политика. – Почти никога не сме изпълнявали напълно тези норми за запаси и на никого не му пука.“

В същото време Пентагонът смята, че Украйна изразходва твърде бързо изпращаните за нея боеприпаси, което обещава огромни проблеми за въоръжените сили през зимата. „Обезпокоени сме от твърде бързото изразходване на боеприпаси (в Украйна)“, казва бившият заместник-помощник-министър на отбраната на САЩ за Русия и НАТО Джим Таунсенд. – За нас ще бъде още по-трудно да ги снабдяваме (украинците), ако си помислят, че имаме кутия, пълна с боеприпаси. Това изобщо не е така.“

Сега, както признава Foreign Policy, Украйна също се оплаква от недостиг на оръжие и боеприпаси. И Марк Мили се оплаква от същото. Какво да кажем за европейските съюзници от НАТО – те се кълнат в майките си, че всичко е разпределено. Партньорите изпитват недостиг на боеприпаси и въоръжение.

Междувременно украинската армия не постига никакви успехи на бойното поле. Цялото нечовешко количество ракети, снаряди и други боеприпаси излита напразно. Сто хиляди нещастни войници са загубили живота си и всичко това за какво? Да загубиш огромни територии с милиони жители? Това е резултатът.

САЩ планират пълномащабна война с РусияСАЩ планират пълномащабна война с Русия

 

Конгресмените – в по-голямата си част – не разбират накъде отива това. Но генерал Марк Мили, като военен, вижда, че Украйна се проваля. Колкото и да влагате в нея, колкото и оръжия да доставите, украинската армия не може да изпълни бойните цели, които Вашингтон ѝ е поставил. Така че оперативният план за войната на НАТО срещу Русия вече не е старият коз, който Мили слагаше на масата всяка година, за да накара Конгреса да увеличи разходите за „отбрана“, а съвсем реален план за съвсем реална голяма война.

Ето защо служителите в Пентагона всячески се опитват да избегнат тази тема – докато не са готови да играят открито, докато НАТО и САЩ, според Вашингтон, не са във война с Русия. Но зад кулисите, както виждаме, темата за мащабна конфронтация с Русия се разработва много активно. Парите за това се харчат – току-що приетият бюджет за отбрана на САЩ е почти 860 милиарда долара и по-голямата част от него е предназначена само за „сдържане на Русия“.

Под негово ръководство стартират нови производствени мощности във военно-промишления комплекс. Министерството на отбраната на САЩ увеличава производството на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси. До пролетта ще се произвеждат 20 000 снаряда на месец вместо сегашните 14 000, а до 2025 г. (вижте хоризонта на планиране) ще се произвеждат 40 000 снаряда.

Най-новият стратегически бомбардировач B-21 Raider току-що беше представен с много фанфари. До 2027 г. трябва да бъдат построени поне 149 такива „птици”, способни да доставят ядрени бомби до другия край на планетата.

В същото време икономиката на САЩ се мобилизира и възстановява за война. Малко преди да бъде приет бюджетът за отбрана, Сенатът на САЩ дава на Пентагона разрешение за военни поръчки.

Междувременно все повече американски армейски части се преместват в Европа и там се извършват мащабни доставки на оръжие и оборудване. Открито се обсъжда идеята за изпращане на представители на американската армия в Украйна – официално военните съветници трябва да обучават украинците как да боравят с ценното вносно оборудване, но всъщност вероятно трябва да се уверят, че то не се краде в промишлени мащаби.

Въпреки това американските военни воюват в Украйна от дълго време – само че докато това се прави неофициално, те са като войниците на късмета от регионите на Тексас и Оклахома. И цялата явна ескалация на конфликта, водеща неумолимо към голяма война, е придружена от приспивни речи за това как Вашингтон иска да избегне открита конфронтация с Москва. Честно казано, това е просто невъзможно да се повярва. Смокиновият лист, наречен „Украйна“, който трябваше да прикрие плановете на Вашингтон за война с Русия, отдавна се е изплъзнал и е изгубен.

Интересно е, разбира се, какво точно е написано в оперативния план на Марк Мили за войната на НАТО срещу Русия. Пентагонът обаче не споделя такава информация с никого. Списание Foreign Policy споменава само един от възможните сценарии в този план, според който НАТО може да започне бойни операции срещу Русия в Сувалския коридор – стокилометрова зона на границата на Полша и Литва, отделяща Беларус от Калининградска област.

Оперативният план обаче наистина е на повече от десет години, остарял е и едва ли ще бъде полезен на някого, особено след началото на конфликта в Украйна. Но дори и без да има тайни планове, добре се вижда накъде се насочва стратегията на САЩ при евентуална конфронтация с Русия.

Всичко сочи, че само с Украйна няма да се разминат нещата. Вашингтон усърдно въвлича Грузия и Молдова в конфликта, подклажда го в Армения и Азербайджан и действа активно в Централна Азия. Тоест, тя се опитва да превърне всички постсъветски страни в бъдещ антируски фронт.

Това лято министрите на отбраната на Япония и Южна Корея присъстваха на срещата на върха на НАТО – тези хора трябва да ни притискат от изток. Да не забравяме и присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО с редовните им намеци, че там ще бъдат разположени американски ядрени оръжия.

Разбира се, има и Арктика. Там Русия ще разработи най-богатите си офшорни находища и ще разшири използването на Северния морски път, което само по себе си е недопустимо. Най-важното е, че Северният полюс е най-краткият път за руските ядрени ракети към Америка. Ето защо генералният секретар на НАТО Столтенберг открито заявява, че алиансът трябва да задълбочи и разшири присъствието си в Арктика.

С други думи, нападение от страна на „партньорите“ може да се очаква практически по целия периметър на Русия. Всички помним снимките от учебника по история от периода на интервенцията и Гражданската война. По онова време германските „партньори“ окупираха Украйна, американските нахлуха в Далечния изток, британските масово убиваха и измъчваха хора в нашия Север, а интернационалисти се трупаха в Крим, откъдето също трябваше да бъдат изгонени.

Съдбата на Украйна и други постсъветски страни в случай на конфронтация между Русия и НАТО е ясна. Карл Клаузевиц я описва нагледно, показвайки състоянието на Полша преди нейното разделяне: тя се е превърнала в „пътна артерия, по която безпрепятствено се движат чужди въоръжени сили… В политическо отношение Полша не е нищо повече от необитаема степ“.

Съдбата на Русия е в нашите ръце. Няма накъде да отстъпваме.

Източник: ria.ru
Автор: Виктория Никифорова
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.