Начало » Любопитно

Су-47 „Беркут“: Руският отговор на американския F-22

Публикувано от:  на ноември 10, 2021Няма коментари

Руският отговор на самолетът на ВВС на САЩ F-22 е създаденият най-добър изстребител в света, който така и не влиза в производство. Става въпрос за Су-47 „Беркут“, конструиран от руските инженери в суровите 90-те години. За това разказва американското издание We Are The Mighty, съобщава polit.info.

Су-47 „Беркут“. Снимка: УикипедияСу-47 „Беркут“. Снимка: Уикипедия

 

Американският F-22 Raptor представляваше заплаха за въздушните и наземните военни сили на Руската федерация преди тридесет години. В същото време много по-малко съвременният F-15 Eagle по това време вече превъзхожда руския МиГ-29, показвайки своите предимства в небето над Ирак и Югославия. И Русия се нуждаеше от нововъведение, което успешно да се противопостави на новите разработки на американската авиация.

С разработването на конкурентен изтребител се зае от конструкторското бюро на Сухой. Отговорът на руснаците беше интересна концепция, възникнала в Съветския съюз – самолетният изтребител Су-47 „Беркут“. По времето на СССР изтребителят за самолетоносачи се наричаше Су-27КМ (корабно модифициран), но по очевидни политически причини нямаше държавното финансиране.

В новата Русия развитието продължи за сметка на конструкторското бюро Сухой: изтребителят беше преименуван на Су-47 Беркут. И той бе известен с необичайния дизайн на своите крила (обратна стреловидност), които подобряват маневреността при ниски скорости.

„Големият проблем е, че крилата могат да се счупят, ако въздушното съпротивление се насочи в грешна посока. В Русия успяха да заобиколят това, като използват композитни материали, които бяха достатъчно гъвкави, за да издържат на сериозните натоварвания “, се казва в превода на статията We Are The Mighty.

Уви, експерименталният проект не влезе в производство: палубният изтребител, въпреки всичките си предимства, не беше достатъчно бърз. Разработката обаче повлия значително на известния Су-57, разработен по-късно. При създаването на самолета от пето поколение бяха използвани подобни технологии.

В статията се подчертава, че необикновените решения на самолета и обратната стреловидност на крилете биха могли да превърнат „Беркут“ в „водещия изтребител в света“.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.