Начало » Новини

Българският сайт “Бивол” най-успешен в инициативата “Уикилийкс”

Публикувано от:  на октомври 17, 2013 Няма коментари

Българският сайт "Бивол" най-успешен в инициативата "Уикилийкс"Италианският седмичник “Панорама” помества в новия си брой информация за лансирането в Интернет на проекта “Сигурен тайник” (SecureDrop), който ще улесни работата на разследващите репортери чрез усъвършенстване на инициативата “Уикилийкс”.

“Сигурен тайник” е компютърна програма, чийто първоначален код бе разработен от самоубилия се неотдавна уеб-активист Аарон Суорц (Aaron Swartz) и доразвит в онлайн платформа от журналиста Кевин Поулсън (Kevin Poulsen) от специализираното американско списание “Wired”. Тази фаза на проекта е финансирана от фондацията “Свобода на печата” (Freedom of the Press Foundation). Новата онлайн платформа използва браузъра “Тор” за анонимно навигиране в Интернет и позволява да бъдат качени на скрити сървъри секретни документи. Разследващите репортери ще могат чрез платформата не само да получат анонимен достъп до документите, но и да си разменят съобщения с източниците, придобили секретните файлове, без да научават техните имена и други лични данни. По този начин журналистите ще бъдат по-добре защитени срещу разкриване на източниците на информация при евентуално съдебно преследване. Идеята е да се интегрира в работния процес на дадена медия специално разработен вариант на “Уикилийкс” не е нова.

Първи експериментираха с нея вестник “Уолстрийт джърнъл” и телевизия “Ал Джазира”, които бяха критикувани за технически дефекти и юридическа уязвимост. “Най-успешният случай засега остава този на българската агенция “Бивол”, която с информациите, предавани посредством нейната система “Болканлийкс” (BalkanLeaks), допринесе за оставката на премиера Бойко Борисов на 20 февруари 2013 година”, пише “Панорама”.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Днес-24 часа новини. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на dnes-24.com и слагане на хиперлинк към оригинала.
poshtaтел: 0878/728-277