Начало » Свят

Снимка на сирийско дете, бягащо само през пустинята, потресе света!

Публикувано от:  на февруари 19, 2014 Няма коментари

сирийско детеНовинарските емисии за ежедневните бомбардировки и огромната мизерия в Сирия бързо успяха да омръзнат на зрителите навсякъде по света. Страданието се превърна в 3-минутен пълнеж в края на вечерните новини.

 Само за няколко часа обаче една снимка успя да се превърне в символ на страданието на сирийския народ.

 Фотосът с 4-годишния Марван, който пресича сам-самичък пустинята на границата със Сирия, нарамил единственото, което има на света – окъсана найлонова торба, отново прати темата за гражданската война в Сирия в центъра на новинарския поток и най-вече – в социалните мрежи.

 Снимката беше една от най-често споделяните във “Фейсбук” и “Туитър” през почивните дни.

 

 Само няколко часа по-късно обаче, истината зад “снимката на деня”, за каквато беше обявена от редици световни медии, излезе наяве.

  Момченцето е част от огромна група от над 1000 души, пресякла границата в този ден.

 “Често възрастни, бременни и най-вече деца изостават от групите”, споделят от Международната организация на ООН за бежанците.

 Координаторът на организацията за Йордания побърза да увери всички, че Марван е бил при майка си десет минути, след като е направена снимката, и вече и двамата са настанени в бежанския лагер.

 

 Снимката не е това, което ни бе представено, но какво от това? Нима историята на бягащото през пустинята 4-годишно дете е по-малко страшна?

 Историята на Марван и повече от 1 милион сирийски деца, избягали от родината си за последната една година, засяда като буца в гърлото.

 Те и още милион и половина възрастни вече са “бежанци” – най-тъжната дума. Тези деца никога няма да имат детство, а шансовете им за образование са нищожни.

“Децата на войната” са изгубеното поколение на Сирия.

Източник: pik.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.