Начало » Свят

Кога ще ги стигнат… руснаците: Бойният робот „Уран-9“ вече служи в руската армия (Видео)

Публикувано от:  на февруари 5, 2021Няма коментари

22 бойни робота „Уран-9“ вече служат в руската армия, по-точно в Подмосковието. Всеки от тях е въоръжен с 30-мм оръдие. Нощем „Уран-9“ може да открива и унищожава всякакви цели на 3 км от себе си, а през деня – на 5 км.

„Уран-9“ е истински боен робот, който няма екипаж, и за това няма и наблюдателни процепи. Цялото външно наблюдение се осъществява с помощта на камери. „Уран-9“ e създаден за да изключи напълно присъствието на екипаж на бойното поле.

Бойният робот "Уран-9"

Бойният робот „Уран-9“

 

Русия вече има цял батальон с тях, информира Russia Beyond. „Уран-9“ е предназначен за атаки, при това без да подлага на опасност онези, които го управляват. Роботът може да действа и като разузнавач, но и да предлага мощна огнева поддръжка за пехотата.

Модулите над купола могат да съобщават на робота, че е под вражеския прицел. След което машината сама изчислява посоката на огъня, пуска димни гранати и напуска опасната зона. Роботът с тегло от 12 тона може да се движи по пресечена местност със скорост от 45 км/ч.

Бойният робот „Уран-9“ е оборудван с дизел-електрически двигател, което позволява на машината да се движи безшумно само на ток. Запасът на хода е до 5 часа – около 200 км.

Роботът е доста автономен и не изисква постоянен контрол. Операторът задава задача, която машината изпълнява сама. На хората им остава просто да следят действията ѝ.

Боен робот "Уран-9"

Боен робот „Уран-9“

 

Това става благодарение на изкуствения интелект, който не просто събира и мигновено предава информацията на оператора, но и предлага варианти за решението на бойната задача. А през това време екипажът може да стои на безопасно разстояние от 5 км в подвижен команден пункт.

В този пункт всичко е като в компютърна игра: никакви ръчки, само лек щурвал и сензорно управление. Самият фургон е „облицован“ с броня от висок клас.

За първи път бойният робот „Уран-9“ бе демонстриран пред света на Парада на Победата на 9 май преди две години.

Вижте видеото с представянето на бойният робот „Уран-9“:

 

Източник: Дир.бг


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.