Начало » Здраве, Любопитно

Робот лекува рак

Публикувано от:  на януари 6, 2014Няма коментари

Робот лекува рак

Робот лекува рак

Лечението действа добре при онкозаболяване на гърдата и дебелото черво.

Болните от рак често са лекувани чрез химиотерапия. При този метод пациентите обикновено страдат от странични ефекти като гадене, анемия и загуба на косата. Причината е, че при терапията се унищожават и незаразени клетки. При използването на наноробот няма такава опасност за организма, съобщава БНТ.

“Нанороботът “Бактериобот” има висока ефективност в противораковото лечение заради селективното атакуване на клети. В този смисъл въведохме нова парадигма при лечението на рака”, каза изследовател от университета “Чонъм” в Южна корея.

Миниатюрният наноробот улавя отделянето на химикали от раковите клетки и ги проследява. След това освобождава капсула с лекарство върху повърхността на заразените клетки. По този начин незаразените остават непокътнати. Иновацията на южнокорейския университет има своя недостатък. Засега тя може да проследява само най-често срещаните форми на рак – тези на гърдата и дебелото черво.

Учените са оптимистично настроени, че след време ще успеят да подобрят устройството и то ще улавя други форми на заболяването.

Източник: blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.