Начало » Свят

Защо падна Палмира? Стратегическо поражение или тактически пропуск е нейната загуба?

Публикувано от:  на декември 16, 2016Няма коментари

Защо падна Палмира? Стратегическо поражение или тактически пропуск е нейната загуба?Защо падна Палмира? Стратегическо поражение или тактически пропуск е нейната загуба? Все още е трудно да се отговори на тези въпроси. Но на всички е ясно, че грешка беше допусната и освободената от терористите от ИДИЛ Палмира беше загубена.

Създава се впечатление, че всички сили и средства бяха съсредоточени към освобождаването на Алепо, не се следеше движението, поведението на останалите терористи, тяхната подготовка и атака бяха проспани.

Има информации, че терористите от ИДИЛ при своята атака са използвали реактивна артилерия, бронетехника и автомобили, натоварени с взривни материали. Съобщава се и за над 4 000 терористи, които са участвали в атаката.

Източник на следващия анализ е “Руски дневник”, който се опитва да отговори на въпросите – Защо падна Палмира? Стратегическо поражение или тактически пропуск е нейната загуба?

Терористите в Сирия се възползваха от ситуацията около Алепо и нанесоха удар в тила на руските и сирийските войски. “Ислямска държава” (ИД) отново окупира Палмира – град, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Значи ли това, че действията на руските ВС в региона са били напразни?

Бойците от “Ислямска държава” (ИД) в неделя (11 декември) завоюваха контрол върху Палмира, обяви губернаторът на провинция Хомс Талал Барази. Настъплението на терористите започна в четвъртък на фона на успехите в Алепо – 93% от града вече е под контрола на сирийското правителство.

Във връзка с контранастъплението на бойците се наложи руските ВКС спешно да прехвърлят вниманието си върху Палмира.

В нощта на 10 срещу 11 декември в резултат на бомбардировки на руската фронтова и далекобойна авиация (в операцията се включиха бомбардировачи Ту-22МЗ) са унищожени над 300 терористи, 11 танка и бойни машини на пехотата, съобщи руското Министерство на отбраната.

Военните поясниха, че ИД е включила в боевете за Палмира над 4000 терористи, както и реактивна артилерия, бронетехника и автомобили, натоварени с взривни материали.

Удар по престижа

Древният град бе освободен от ИД на 27 март 2016 г. с подкрепата на руските войски – тази операция бе представена като един от основните резултати на сирийската кампания на Русия. В амфитеатъра, построен от римляните през II век от н. е., симфоничният оркестър на Мариинския театър изнесе тържествен концерт под диригентството на Валерий Гергиев.

Повторната загуба на Палмира нанесе удар по престижа на Русия, заяви в интервю за агенция Интерфакс бившият началник на Генералния щаб на руските ВС генерал Юрий Балуевски. Това е тактическо, а не стратегическо поражение, парира го експертът от НИУ на Висшата школа по икономика Андрей Суздалцев. Според него то няма да повлияе на хода на гражданската война като цяло.

“Сега противниците на Русия в чужбина си представят, че Москва едва ли не е оставила нещата на самотек. Но и Западът няма с какво да се похвали в боевете за Мосул. Въпросът е как нашите и чуждите политици ще разиграят картите си”, каза Суздалцев.

Защо падна Палмира?

Според Юрий Балуевски Палмира е попаднала в ръцете на терористите, тъй като ръководството на руските ВКС е станало по-малко бдително – подобен ход от страна на ИД е трябвало да бъде предвиден. “Сирийците може би нямат възможностите, с които разполагаме ние. Но ние къде гледахме, че [терористите] взеха Палмира?”, попита генералът.

Завладяването на Палмира от ИД се дължи на хуманитарната пауза, смятат военни експерти. “Разбирам, че трябва да се обезпечи сигурността на населението, то да бъде изведено от районите, в които текат бойни действия. Но когато тази хуманитарна пауза трае седмици, терористите възстановяват силите си”, отбеляза Балуевски.

“Постоянното примирие позволява на терористите да прегрупират силите си, да възстановят запасите си, комуникациите, а след това да предприемат контранастъпление”, каза военният наблюдател на в. “Известия” Дмитрий Сафонов в интервю за “Руски дневник”.

При последната хуманитарна пауза Алепо напуснаха над 1500 души, припомни Сафронов и подчерта, че, съдейки по всичко, по-голямата част от тях са терористи от ИД. “Те не са заминали за Ирак или в Турция – те са останали в Сирия”, смята експертът.

Кога ще бъде върната Палмира?

Балуевски предполага, че руските и сирийските военни ще си върнат контрола над града. Според Сафонов боевете за Палмира ще се превърнат в “кървава баня”, тъй като руските фронтови бомбардировачи няма да нанасят удари по жилищните райони в града – само по предградията, откъдето най-вероятно се измъкват терористите от ИД.

“Сражението отново ще се води в пределите на града. Жилищните райони на Палмира са осеяни от сгради с малко етажи, които са гъсто застроени и за всеки квадратен километър земя ще се наложи да се плати с кръвта на сирийските войници и мирните жители, които терористите ще използват като жив щит”, подчерта Сафонов.

Пикът на бойните действия ще настъпи в средата на декември и ще продължи до края на януари, прогнозира ръководителят на Центъра за военни прогнози и член-кореспондент на Академията за военни науки Анатолий Циганок. “След това в средата на март в Сирия ще започнат силни пясъчни бури, които значително ще забавят хода на бойните действия в града и неговите покрайнини”, отбеляза той.

Според експерта през аналогичния период на 2016 г. ръководството на ВКС значително е свило броя на полетите на фронтовата авиация и изпратило техниката за техническо обслужване.

Защо падна Палмира? Стратегическо поражение или тактически пропуск е нейната загуба? Анализите трябва да бъдат направени, грешките поправени и веднъж завинаги терористите от ИДИЛ да бъдат унищожени.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.