Начало » Финанси

Бивш военен проплака: От банката ме рекетират, дано разумът ми издържи

Публикувано от:  на февруари 6, 2014 Няма коментари

Бивш военен проплака: От банката ме рекетират, дано разумът ми издържиОт невиждан натиск на банкови служители и рекет се оплака пред бургаския сайт Flagman бившият военен Димитър Радев. Мъжът е инвалид, претърпял е тежък инфаркт и днес едва успява да покрие разходите си за лекарства и издръжка. Прави всичко възможно, за да обслужва кредита си, но има известни забавяния, които превръщат живота му в ад. Смята, че банковите служители използват тежкото му положение и се опитват да го вкарват във въртележката на преструктуриране на кредита, повишават му едностранно лихвения процент и вноската му вече става невъзможна. Писал е жалби до къде ли не, но отговори няма.

Проблемите за Димитър Радев започват през 2007 година, когато подмамен от банковата еуфория решава да нареди живота си и най-после да си закупи семейно жилище.

„Тогава постоянно ни казваха: Вие сте военни, вземете кредит. Ще ви дадем колкото пари са ви нужни. Подведох се и изтеглих 30 хил.лв. В началото лихвата бе ниска, вноските бяха нормални, а и аз получавах добра заплата и нямаше проблем да си плащам”, споделя Димитър Радев. Той подписва договора си с „Уникредит Булбанк” и започва да осъществява дългогодишната си мечта – да направи своя дом-мечта. Купува си двустаен апартамент в Атия, ремонтира го и в него заживява щастливо със съпругата си и невръстната си тогава дъщеричка.

Няколко месеца по-късно животът на Димитър се преобръща на 360 градуса. През лятото на 2007 година трябва да премине ежегодния физически изпит на армията. В дните преди тестовете Димитър не се чувства добре, вдига кръвно, прилошава му. Иска да отложи изпита си, но не му разрешават. Покрива тежките нормативи, но с цената на здравето си. Час по-късно прибирайки се към дома си и му прилошава. Първо спира, за да си почине, а после директно се свлича на земята. Но Димитър е здрав мъж, събира сили в себе си и не след дълго става отново. Стига до апартамента си в Атия в прединфарктно състояние.

„Ръцете ми трепериха, краката – също. Чувствах замайване. Премерих си кръвното. Беше 160/90, малко падна, след като си взех хапче. Към 21 часа главата ме заболя страшно много, изтръпна ми лявата ръка, гръден кош и започнах да дишам по-бързо. Целият треперих. Обадихме се на Бърза помощ, дойде линейка от Созопол и ме взеха веднага към болницата в Бургас. Веднага стана ясно, че съм с инфаркт на миокарда и пораженията са много големи”, разказва за най-тежкия момент в живота си Димитър.

След него тръгва за София, приет във Военна болница в София, за да бъде опериран. Още от болницата той се обажда на шефката на банковия си клон Тошка Шопова с молба за временно на лихвите замразяване на кредита му, който до онзи момент е изплащан абсолютно коректно. Шопова се оказала в отпуска и бързо пришпорила разговора с Димитър Радев, казала му, че нищо не може да се направи и затворила телефона. Лечението и възстановяването на Димитър е скъпо, а и парите от НОИ обикновено се бавят, което го поставя в невероятни затруднения да обслужва дълга си. Така се натрупват известни забавяния, които не може да изчисти до ден-днешен.

Освен ежедневните напомняния от банкови служители по телефона, Димитър претърпява и още един удар. Едностранно му променят лихвата, защото вече е некоректен платец. Така вноската му става още по-голяма, а задълженията продължават да растат, за да се стигне до първото му преструктуриране на кредита, което още веднъж променя лихвения му процент, удължава срока, но поне покрива забавените задължения.

Проблемът е решен съвсем за кратко. Високата вноска очевидно не е по силите на семейството на Димитър, което в този момент заделя всеки лев за неговото възстановяване. В този период той пише жалби до всички възможни инстанции, но навсякъде получава мълчалив отказ. Не му отговарят нито от банката, нито омбудсмана или банковия регулатор.

Години наред Димитър всеки месец внася определена сума, но няма възможност да покрие цялата вноска, заради което се получават забавени плащания, които вече са към 1400 лева. Преди дни банката му предлага нова възможност за преструктуриране на кредита, но поставя няколко условия.

„Директорът на моя клон в Бургас г-н Катърков ми казва, че банката може още веднъж ми направи отстъпка, но са нужни следните неща: дъщерята и съпругата ми да станат солидарни длъжници и да внеса сумата, която дължа до този момент. Казах му, че нямам тези пари и той веднага започна да намаля сумата. Накрая стигна до 200 лева. Това за мен е чист рекет, който го правят официално банкерите. То е като на пазар. Вече не се надявам на нищо, натрупал съм папки с жалби без отговори”, споделя Димитър Радев.

Самият той и до ден-днешен не може да намери отговор на въпроса защо кредитът му не е бил застрахован. От банката му казали, че в момента, в който е теглен това не е било задължително условия.

„Писал съм и до г-жа Павлинка Йовчева, която за съжаление вече е покойна. Знам за инцидента с нея, че някакъв колега, военен е имал разпри с нея и си е послужил с най-жестокото нещо – да отнеме човешки живот, което не е добро. Такива работи никога не съм мислил, няма и да помисля, но дано паметта ми е винаги като сега запазена. Да отнемеш човешки живот е най-жестокото нещо”, каза още Димитър Радев.

Източник: cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.