Начало » Новини

Адв. Александър Желязков: Ниските доходи са форма на държавно управление

Публикувано от:  на декември 31, 2013 Няма коментари

Адв. Александър Желязков: Ниските доходи са форма на държавно управлениеБлизо 800 хиляди пенсионери в България получават пенсия със стотици лева по-ниска от обявения от държавата минимален праг на бедност. Това е пенсия срещу труда, който са положили, а не помощ от държавата, заяви в интервю за БНР адвокат Александър Желязков, който защитава в Европейския съд в Люксембург каузата, свързана с правото на достоен живот на пенсионерите.

„Нашата държава не е приела никаква нормативна регулация, която да гарантира на хората сигурност, че няма да изпаднат под този праг. В момента се развива идея за гарантиран минимален доход на всички граждани на ЕС. Виждате, че другите държави приемат някаква регулация, докато в България това се пропуска съзнателно. Умишленото задържане на ръста на доходите под този критично нисък праг е форма на управление на държавата и на въздействие върху хората, които по този начин са твърде раними и слаби.

Ето защо ние направихме една крачка – сезирахме пряко съда на ЕС в Люксембург с иск от граждани. Това е много смела постъпка, защото срещаме сериозен скептицизъм и от хора, които са добре запознати с тези процедури. Много по-лесно е да се получи защита от Европейската комисия, която да внесе иск срещу България и да открие процедура”, отбеляза адвокатът.

Внесен е пряк иск от близо 200 души, предоставили своите данни за получаваните от тях пенсии, както и една асоциация на пенсионерите, за да можем да представляваме група от граждани, достатъчна, за да претендираме санкционирането на българската държава или задължаването й да приеме законови норми, гарантиращи минималния доход на гражданите, уточни Желязков.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.