Начало » Новини

От понеделник приемат молбите за еднократна енергийна помощ

Публикувано от:  на април 11, 2013 Няма коментари

Започва приемът на молби за еднократна енергийна помощОт понеделник, 15 април в поделенията на Агенцията за социално подпомагане започва приемът на молби за еднократна енергийна помощ. Това съобщи в Министерство на труда и социалната политика вицепремиерът Деяна Костадинова. Молби за помощта на стойност 65,72 лв. могат да подадат хората, които надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лв. и не са подавали такива молби преди предишния отоплителен сезон. Ще се взима предвид доходът за шест последователни месеца между 01 януари 2012 и 30 септември 2012 г. Крайният срок за подаване на молбите е 26 април 2013 г., включително. „В понеделник всички агенции, ангажирани с изпълнението на пакета от спешни мерки, ще бъдат в готовност да започнат работа”, увери министър Костадинова. Тя допълни, че се очаква утре в „Държавен вестник” да бъдат обнародвани Постановленията на Министерския съвет от миналата седмица с приетия пакет от спешни мерки за най-уязвимите.

„Хората, които се грижат за деца с увреждания, ще получат еднократната помощ в размер на 50 лв. в рамките на този месец”, съобщи министър Костадинова. Тя добави, че в същия срок еднократна енергийна помощ ще получат и лицата, които са подали молби за отоплителен сезон 2012/2013 г., но са получили отказ, защото надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лв.

Министър Костадинова уточни, че еднократната помощ за определения контингент от майки с обезщетения за отглеждане на деца между една и две години ще бъде преведена заедно с детските надбавки в края на май. С 50 лв. ще бъдат подпомогнати майките, които са плащали осигуровки за общо заболяване и майчинство и имат доход до 350 лв. на член от семейството. Лицата, които влизат в тази група, не трябва да подават молби.

„От понеделник Агенцията по заетостта също започва приема на заявления за кандидатстване по програмите и мерките за заетост, финансирани с пакета за най-уязвимите”, посочи министър Костадинова. Допълнителните средства, отделени за това, са в размер на 30 617 604 лева.

Вицепремиерът Костадинова съобщи, че днес ще внесе в комисията по доходите към НСТС предложение за промяна в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление. „Целта е увеличението на пенсиите от 1 април тази година да не се отрази на възможността за достъп на пенсионерите до енергийни помощи през следващия отоплителен сезон”, уточни тя. „Ние ще подготвим и съгласуваме между синдикатите и работодателите промените в Наредбата и ще я оставим готова за разглеждане за момента, в който НСТС възобнови своята дейност”, посочи Костадинова.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.