Начало » Финанси

Въвеждат 15% данък за най-богатите

Публикувано от:  на декември 28, 2013 Няма коментари

Въвеждат 15% данък за най-богатитеНай-заможните българи ще плащат 15% данък върху дохода от следващата година, пише “Стандарт”. Предложението е на БСП, като допълните облагане върху дохода, беше едно от основните предизборни обещания на социалисти.

“С бюджета за 2014 година вече е направена първата стъпка и до края на мандата ни ще имаме диференцирано облагане, сега започнахме с реалното премахване на плоския данък за хората с най-ниски доходи и това е правилната крачка”, коментира лидерът на социалитите Сергей Станишев.

От следващата година се въвежда техника, която не е на необлагане на дохода, а на връщане на обложения доход за най-бедните. Този ефект ще бъде усетен от хората в началото на 2015 година след подаване на данъчна декларация. По предварителни сметки тогава държавата ще върне около 150 милиона лева на хората с най-ниски доходи. И тази мярка ще засегне около 200 000 души.

“И аз бих искал незабавно да поправим щетите, нанесени върху доходите на хората от управлението на Борисов. Но още в кампанията казвах, че следващият мандат ще премине в наваксване и в опит да върнем държавата в състоянието, в което я оставихме”, допълни Станишев.

Налогът за богатите е мярка, която е въведена в повечето европейски държави, коментираха ключови експерти от “Позитано” 20.

Налогът е 15% е по-нисък от първоначалното обещение на социалистите за данък от 20%. Въвеждането на налога обаче ще работи на принципа, че до прага на доход за “данък богатство” ще се плащат 10 процента. А горницата вече ще се облага с новия размер. Най-разпространен по време на кампанията през месец май бе следният:

“При 5000 лв. заплата се удържат 10% за сумата от 4500 лв. и 20 процента за остатъка от 500 лв. Кабинетът на Пламен Орешарски се разплати с бизнеса в предпоследния работен ден. “Всички фирми, които нямат данъчни ревизии са получили сумите си в петък”, потвърдиха от Министерски съвет.

Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.