Начало » Новини

Планът „Орешарски“: 500 милиона лева бизнес кредити и данък „богатство“

Публикувано от:  на май 20, 2013Няма коментари

20130520.uvgcbchipcНационалният съвет на БСП ще обсъди краткосрочния план на кандидата си за премиер Пламен Орешарски. Според документа, приоритет на програмното правителство през първите 100 дни от управлението ще бъдат икономиката и социалната сфера.Краткосрочните мерки включват намаляване на цената на тока от 1 юли, по-високи социални помощи за определени групи и бързо разплащане на забавения ДДС. По данни на БСП размерът на забавения данък е около 1 млрд. лв. От левицата ще настояват еднократната помощ за учениците, записани в първи клас, която сега е 150 лв., да бъде завишена до размера на минималната работна заплата – 310 лв.

До тази сума ще бъдат завишени и парите за отглеждане на дете през втората година от майчинството. Въпреки увеличените разходи евентуалното програмно правителство няма да взема заеми и да увеличава дълга. Размерът на минималната работна заплата може да бъде увеличен през 2014 година. Планът ще бъде консултиран с партии в и извън парламента, с бизнеса и синдикатите.

Друга мярка в т.нар. план „Орешарски“ е отпускането на 500 милиона лева кредити за бизнеса при облекчени условия. Там е е записано, че малките и средните предприятия ще могат да получат кредити при облекчени условия от Българската банка за развитие. Кредитирането на малкия и средния бизнес ще стане чрез допълнително капитализиране на Българската банка за развитие. Със средствата от държавата фирмите ще могат да развиват производство при по-ниски лихви например. Банката и правителство ще договорят условия за по-лесното отпускане на средствата. Така банката ще стане солиден инструмент за провеждане на държавна политика в банковия сектор. Очаква се бизнесът да получи и много по-гъвкави регулационни, лицензионни и регистрационни режими.

От БСП уточниха, че в плана не е записано отпадането на плоския данък. Това обаче не означава, че липсва и частта с т.нар. данък „богатство“. Вероятно по-високият налог касае само личните доходи над 4500 лева. Става дума за 42 000 българи, като ставката от 20% касае заплати около и над 12 000 лева, обясняват експерти. За повечето хора с големи доходи всъщност данъкът ще бъде около 12% в зависимост от точната сума.

Отпадането на облагане на доходи под 310 лева също фигурира в плана „Орешарски“. Това е съществена част от програмата за вдигане на потреблението. Тя ще засегне най-малко 1 000 000 българи, които ще бъдат освободени от данъци за сумата до 310 лева. На практика това означава, че всеки месец на тези хора доходът ще бъде с 30 лева повече или пресметнато за всички – 300 млн. лв. спестени средства, които веднага ще вдигнат потреблението, изчисляват експертите на „Позитано“.

При повишаване на минималната работна заплата необлагаемият минимум също ще се променя според нейната стойност.

 © blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.