Начало » Новини

6 онлайн измами, за които е добре да внимаваме тази Коледа

Публикувано от:  на декември 13, 2013Няма коментари

онлайн измамиПразниците са опасно време. Щеше да е хубаво, ако сезонът на радостта беше само щастие и радост, но, за съжаление, има злонамерени хора, които ще се възползват от вашето добро настроение, за да ви измамят с много пари.

 Ако мислите, че сте в безопасност от измами, само защото ти си в безопасност у дома зад екрана на компютъра, помислете отново. Основната цел на кибер престъпниците е винаги една и съща – мошеничество и измама, така че ако те се „прицелят“ във вашите онлайн транзакции и средства, трябва да се пазите, или може да съжалявате горчиво.

 Проблемът е, че хората са склонни да намалят бдителността си по време на празниците, в резултат на емоциите, които ги завладяват, и затова всички ще бъдат много по-уязвими през тази Коледа.

 От Make Use Of ни предлагат най-типичните измами, които можете да очаквате, за да сте нащрек и да не станете лесна жертва на измамници.

 1. Измамни покани в социалните медии

 Тези от вас, които прекарват много време в социалните мрежи – особено във Facebook – трябва да бъдат предпазливи, когато кликате върху линкове. Всички линкове, дори и тези, които са споделени от приятел, на който вярвате от цялото си сърце може да ви накарат да плачете, тъй като има възможност, профилите на някои ваши приятели да са заразени.

 2. Линкове към безплатни подаръци

 По това време на годината може да откриете изобилие от обещания за безплатни подаръци, безплатни картички и безплатни продукти, и винаги целта е една – да кликнете на линка и да отговорите на въпрос или да попълните някои ваши данни. В най-добрия случай, целта на тези сайтове е да откраднат вашите лични данни и в бъдеще да ви заливат със спам или да продадат вашите данни на други фирми, които ще ви заливат със спам в бъдеще. В най-лошия случай, тези сайтове може да успеят да получат информация за вашата кредитна карта или да инсталират опасен зловреден софтуер на вашия компютър без да знаете.

 3. Фалшиви имейли, които ви уведомяват за доставка

През месеците ноември, декември и януари милиони хора по света пазаруват онлайн, за да се  възползват от невероятните оферти, а това означава, че има много продукти, които се доставят по целия свят. Измамниците са се научили да се възползват и от това чрез изпращане на фалшиви имейли които уведомяват за доставка на продукт закупен по Интернет. Защо тези имейли са опасни? Защото те обикновено споменават за някакъв проблем с доставката на вашия продукт и ви молят да кликнете върху някакъв линк, за да си решите проблема. Надеждата им е, че ще кликнете върху поне един от линковете които са в имейла и които разбира се са фалшиви. По този начин обаче злосторниците лесно ще могат да откраднат информация за вас и да я използват срещу вас. Ако сте си поръчали стоки от онлайн магазини, не се предоверявайте на имейли от този род и никога не кликате върху линкове, които са директно в имейла.

  4. Фалшива благотворителност

 По Коледа хората отварят сърцата си и стават по-щедри към тези, които са болни и се нуждаят от финансова помощ. Лошото е, че измамниците знаят как да се възползват и от това. Преди да дадете пари на благотворителна организация обаче, вие трябва да сте наясно и да не пренебрегвате възможността, че може да дарявате на ненуждаещи се и зли хора. Тези измамници могат да съберат стотици хиляди долара, преди някой да ги усети и да се изпарят в миг на око. За съжаление, подобен род измами се срещат често.

 Когато решите да давате пари за благотворителност, проверете и се уверете, че парите ви ще отидат точно там за където са предназначени. Освен това, никога не кликайте върху линкове говорещи за благотворителност.

 5. Опасни мобилни приложения

 Подобно на компютрите, и смартфоните са уязвими по отношение на зловреден софтуер и вируси. Това не бива да е изненадващо за никой, тъй като смартфоните са мини- компютри. Но това, което е учудващо е колко разпространен е зловредния софтуер в мобилния свят. По време на ваканционния сезон, измамници ще се опитат да ви пробутат фалшиви търговски приложения на различните магазини, за да ви подведат и накарат да дадете личните си данни. В най-лошия случай, могат да ви измъкнат подробна информация за банковите ви сметки и по този начин сериозно да пострадате.

 За да не си навличате проблеми изтегляйте само приложения, които са получили много добри отзиви. Ако искате да използвате приложение за пазаруване, придържайте се към тези, които сте опитвали или са ви препоръчани. Експериментирането с нови приложения, може да бъде забавно, но крие риск. Освен това, снабдете смартфона си с антивирусни приложения.

 6. Анонимна електронна картичка

 Всеки се радва когато получи електронна картичка, защото това означава, че някой мисли за него. Когато обаче тази картичка е от някой, който не познавате или е без подател, не рискувайте да я отваряте. Ако получите имейл от неназован човек и имейлът  ви приканва да кликнете върху линка, за да видите електронната картичка, изпратена до вас, би трябвало сами да се досетите, че сте жертва на измамник.

pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.