Начало » Новини, Спорт

Котоошу с тежко решение, отказва се от България заради Япония

Публикувано от:  на ноември 19, 2013 Няма коментари

Котоошу с тежко решение, отказва се от България заради ЯпонияКотоошу с тежко решение, отказва се от България заради Япония. Именитият сумист подал молба за освобождаване от наше гражданство.

Сумистът Калоян Махлянов-Котоошу е подал молба за освобождаване от българско гражданство. Причината не е, че изтъкнатият спортист е разочарован от родината си, а поканата да стане национален треньор и преподавател по сумо, съобщи “Труд”. Постът в Японската федерация по сумо обаче може да бъде заеман само от японски граждани.

Тъй като законите в източната монархия не позволяват двойното гражданство, Котоошу трябва да се откаже от българското, за да вземе местен паспорт. Той е получил гаранции, че при освобождаване от наше гражданство, ще получи японски паспорт.

За да се откаже от българското гражданство, сумистът е подал молба в посолството ни в Токио. Махлянов изтъква, че от 11 години животът му е свързан с Япония и там минава състезателната му кариера. Както е известно, снажният българин е женен за японка и има син от нея – Кирил Юто.

Любимецът на публиката в Япония е роден на 19 февруари 1983 година във великотърновското село Джулюница. Още на 9 години започва да се занимава с борба, а през 2000-ата ликува с европейската титла при юношите в категория до 100 кг. Заради великанския си ръст и натрупването на килограми, които стават несъвместими с категориите в борбата, се преориентирал към сумото (б.р. – на 13 години е 187 см). През 2002-а участва в открития шампионат на Германия по сумо за аматьори, където е представен на 53-тия йокозуна Котодзакура, ръководител на школата “Садогатаке”. Той го кани в Япония и още същата година Махлянов дебютира в професионалното сумо. Още на старта българинът прави фурор, записвайки 13 поредни победи.

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.