Начало » Новини

Българи от Украйна искат наше гражданство

Публикувано от:  на март 5, 2014Няма коментари

Българи от Украйна искат наше гражданствоСитуацията е непоносима, тъй като новата власт в Украйна не признава малцинствата. Това каза бесарапската българка Елена Петкова от Одеса по ТВ7. Тя е една от над 300 хил. българи, които живеят в страната.

„Искам българско гражданство заради преследване по национални признаци на рускоезичното население. Ставаме свидетели на мародерства и убийства. Ако това правителство остане нищо добро не може да се случи. Искам да се обърна към българското Министерство на външните работи (МВнР) с молба да разгледат молбата ни за българско гражданство“, каза Петкова.

„И досега много бесарабски българи, които са разделени на две от изкуствена граница между Молдова и Украйна, искаха българско гражданство. В Молдова вече 30 хил. души са получили такова, както и 5-6 хил. жители на Украйна. Въпреки че българската общност в Украйна е в пъти по-голяма, хората избягват да искат българско гражданство, защото в Украйна двойното гражданство е забранено“, коментира в студиото историкът проф. Божидар Димитров.

Той е категоричен, че ще има бежанска вълна от Украйна. „Не, защото ще има война в Украйна. Аз съм готов да се басирам, че война няма да има. Бежанската вълна ще е поради икономическата катастрофа, която вече сполетя Украйна“, добави Димитров.

Позовавайки се на официалното преброяване от 2001 г. историкът припомни, че в Украйна като българи са се записали над 340 хил. души. „Голяма част от българите обаче не са записали. Това се дължи на факта, че през Втората световна война България е била съюзник на хитлеристка Германия българите от Крим са били изселени тотално“, разясни Божидар Димитров.

По думите му само в столичния квартал „Младост“ живеят около 2000 бесарабски българи. „Те са образовани. Лесно и бързо си намират работа“, добави Димитров.

„Сега ще си проличи дали сме народ или мърша – дали ще посрещнем хората, които се очакват с добро или както в Харманли – враждебно. Не трябва да се настаняват в лагери, а в хотели. 1/3 от сирийските бежанци са в хотели. Имаме огромни военни градчета, в които могат да се настаняват бежанци. Има евтини семейни хотели по морето, които 10 месеца стоят празни. Ами ще плаща държавата, защото това са българи“, каза още Божидар Димитров.

Той е категоричен, че трябва да се облекчи режимът за издаване на гражданство на доказани българи.

Източник: cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.