Начало » Любопитно

Япония ще произвежда биогориво от водорасли

Публикувано от:  на юли 15, 2013Няма коментари

Япония ще произвежда биогориво от водораслиЯпония ще произвежда биогориво от водорасли!

Голямата японска машиностроителна компания IHI започва производство на авиационно биогориво от водорасли. То ще бъде около десет пъти по-евтино от сегашното, съобщава ИТАР-ТАСС.

Вече са разработени базисните технологии, а съответните компании за производството ще бъдат пуснати през 2018 г. в Югоизточна Азия и Австралия, съобщава в. „ Nikkei“.

Цената на авиационното гориво от нефт постоянно расте – от 2000 година, по оценките на експерти, то ежегодно се увеличава с около 14%. Сега разходите за гориво са 40% от стойността на въздушните превози. Това засилва интереса към производството на гориво от растения, което ще бъде смесвано с керосин в различни пропорции. Досега за изработването на биогориво са използвани най-вече царевица и захарна тръстика. Но в резултат пазарните цени на тези селскостопански култури са се увеличили съществено.

Използването на водорасли ще позволи решаването на този проблем, тъй като масовото им използване за производство на гориво няма да се отрази на продоволствената безопасност на човечеството.

В перспектива корпорацията IHI планира пускането и на автомобилно биогориво от водорасли. Размерите на глобалния пазар на такова гориво според нейните оценки през 2020 година ще достигнат 800 милиарда йени (над 8 милиарда долара).

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.