Начало » Новини, Финанси

Държавни институции дължат милиони за такса „смет”

Публикувано от:  на октомври 26, 2013 Няма коментари

Министерство на правосъдието със своите задължения от 5 милиона лева е само една от институциите, които дължат такса смет.

Министерство на правосъдието със своите задължения от 5 милиона лева е само една от институциите, които дължат такса смет.

Държавни институции дължат милиони на Столичната община за такса “смет”. „Един обикновен гражданин си плаща, а държавни институции не плащат с години, защо се получава така?”, пита заместник-кметът по финансите в Столична община Дончо Барбалов.

Черният списък на общината включва Министерството на правосъдието, което дължи 5 милиона лева. Само за Съдебната палата не са внесени над милион и половина лева.

„За Министерство на правосъдието тече срок, в който те могат да изразят своите забележки по доклада от ревизията”, каза Барбалов.

След 5 дни молби за отговор, от правосъдното министерство така и не намериха човек да отговори кога ще платят. Сред длъжниците е и военното министерство. То има да дава около 2 милиона за имотите си.

От министерството се измъкнаха с обяснението, че ще изяснят казуса лично с Общината. Областната управа на София пък дължи 912 000 лева. Те вече са започнали да погасяват сумата. Дългове за 2000 лева има и Народното събрание. Министерският съвет не е дал 36 хиляди лева, а в хазната на Общината няма да влязат и 1 милион лева. Оказва се, че вече са опростени по давност.

“Вече сме сложили ред в нещата. Надявам се да не допускаме по давност да губим суми”, категоричен бе Барбалов.

Близо 400 хиляди дължат от националната служба “Полиция”. СДВР не са дали 117 хиляди. И двете институции не намериха време да се обосноват за неиздрядността си, с аргумента, че са много заети. Сред нарушителите има и ВУЗ-ове.

“Имаме спор с Университета, където имаме дело за 7 462 000 в съда, като това не обхваща последните 2-3 години”, добави зам.-кметът. Според общината измъкване няма. “Веднъж като влезем в процедура, времето спира да тече, защото на практика върху сумите се начисляват лихви, така че ние не губим”, добави Барбалов.

Интересен е фактът, че Столичната община не е плащала на самата себе си. Така през годините се е натрупала сума от 5 милиона лева.

И не на последно място има отличници без грам задължения. Това са Президентството и Българската академия на науките. Те са се издължили до стотинка, съобщи Нова телевизия.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.