Начало » Финанси

Размерът има значение, когато става въпрос за заплата

Публикувано от:  на октомври 18, 2013 Няма коментари

Размерът има значение, когато става въпрос за заплатаРазмерът на минималната работна заплата ще бъде обвързан с размера на средната за страната работна заплата, с линията на бедността и с инфлацията за съответната година. Това предвижда предложение на социалното министерство за реда и критериите, по които да се актуализира размерът на минималното възнаграждение. То ще бъде внесено за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Новият размер ще влиза в сила в началото на всяка година, като правителството ще определя месечен и почасов размер на минималната работна заплата.

След като предишният финансов министър Симеон Дянков отхвърли предложения от министър Тотю Младенов механизъм за определяне размера на минималната работна заплата, сега предложението се внася от министър Хасан Адемов.

Механизмът предвижда размерът на минималната заплата да е месечен, като не трябва да бъде по-малък от 35 процента от средната работна заплата за последното тримесечие, за което има статистически данни, както и не може да надвишава 55 процента от този размер.

Чистият размер на минималното възнаграждение, след удържането на данъци и осигуровки, не може да бъде по-малък от линията на бедност за страната, пише още в предложението. Месечният размер на минималната заплата ще бъде умножаван по индекса на потребителските цени за съответната година спрямо предходната, и това ще бъде третият показател, според който ще се определя окончателният размер на минималното възнаграждение. В проекта на социалното министерство се предлага до 30-ти ноември на текущата година социалният министър да внася за разглеждане съвместен проект за новия размер на заплатата, който да е консултиран с бизнеса и синдикатите.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.