Начало » Новини

Тристранката обсъжда увеличаването на минималната заплата през август

Публикувано от:  на юли 16, 2013 Няма коментари

Тристранката обсъжда увеличаването на минималната заплата през августТристранката обсъжда увеличаването на минималната заплата през август!

Още в края на този месец в парламента ще бъде приет на второ четене законът, който задължаваше публичните лица да декларират своите доходи. Това обяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Става въпрос за работодателски организации, които поставят категорично условие, за да се върнат в рамките на тристранния диалог само след отмяна на последните набързо приети текстове в този закон по предложение на Яне Янев. Към началото на следващия месец вероятно ще започне да функционира НСТС. Там е естественото място, където трябва да бъдат обсъдени различни въпроси, не само за минималната работна заплата. Ще внесем в Тристранния съвет наш проект за изработване на механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата, обяви Адемов и добави, че критериите, включени в тази формула, са праг на бедност, средна работна заплата и инфлацията.

Запитан дали от 1-ви октомври възможната стъпка е увеличение на минималната заплата с 20 лева, Адемов отговори, че за да се случи това, трябва в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да фигурира увеличението на размера на минималната работна заплата.

Актуализацията на бюджета вече се подготвя. Днес от финансовото министерство дадоха информация, свързана със социалните разходи. Квотата за ваучерите за храна, която се отпуска, се увеличава от 160 на 200 млн. лева, посочи социалният министър.

Предвиденият допълнителен ресурс в размер на 40 млн. лева е за обезпечаване на социални плащания за най-уязвимите групи. С тези средства ще бъде компенсиран възникналият недостиг за плащане на т.нар. “интеграционни добавки” за хората с увреждания. Този недостиг се появява на базата на недостатъчно коректно планиране на разходите. Очевидно е, че този недостиг трябва да бъде покрит по някакъв начин.

Хасан Адемов изтъкна, че размерът на очертаващия се дефицит е около 555 млн. лева от първоначалните оценки на приходната агенция за неизпълнение.

Що се отнася до евентуални коледни надбавки за пенсионерите, Адемов заяви, че за подобни средства ще се разчита от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Ако се появи възможност за спестяване на минимален финансов ресурс, той ще отиде за коледни надбавки. Но на този етап е твърде рано да се говори за това, посочи той.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.