Начало » Финанси

Турски бизнесмен плати 120 млн.евро за 700 дка от южния бряг на Бургас

Публикувано от:  на септември 20, 2013 Няма коментари

Турски бизнесмен плати 120 млн.евро за 700 дка от южния бряг на БургасТурски бизнесмен плати 120 млн.евро за 700 дка от южния бряг на Бургас, сделката за парцела на корабния завод е финализирана, вижте имената в новия борд на директорите.

Турски инвеститор получи 700 хиляди кв.м от най-атрактивната южна част на Бургаския бряг, съобщи flagman.bg като се позова на източник, свидетел на преговорите и финализирането на сделката.

Цената, която е платена за безценния парцел, върху който половин век бе разположена гордостта на българската индустрия, наречена „Бургаски корабостроителници“ е 120 милиона евро. На 18 септември в административната сграда на корабния завод са пристигнали новите собственици от Турция, които са си направили и снимка за спомен с ръководството на фалиралата фирма.

Инвестиционният интерес към парцела не е свързан с възраждането на тежката ни индустрия или каквото и да било производство, а със стратегическото разположение на 70-е декара, явяващи се ядро между центъра на града и бъдещия футуристичен квартал Форос.

В търговския регистър е качена обява за свикване на извънреднообщо събрание на „Бургаска корабостроителница“АД, с дата 30 октомври 2013 г. Обявата е подадена от току-що освободената на 18 септември изпълнителна директорка Кристалина Григорова.

На 18 септември е проведено заседание на борда , което освобождава целия тричленен състав – Кристалина Григорова, Румяна Маринова и Илиян Хлебаров и ги заменя със следните три турски имена, които на никого нищо не говорят – Салих Токдаш, Айхан Йелдъръм и Кенан Гюнеш.

Бургаската корабостроителница беше приватизарана през 2000 г. от офшорна фирма, която се свързва със столичния бизнесмен Васил Божков, но и до този момент не се знае кой точно е собственик, защото фигурира в регистрите в две вариации – „Бургаски корабостроителници”АД са собственост на “Бургаска корабостроителница”АД, чиято собственост пък е на регистрираната в Кипър “Космоксан инвестмънтс лимитед”.

През последните години корабостроителницата бе докарана до фалит, независимо от изпълнението на малки поръчки за външни фирми. В най-добрите си години тя осигуряваше работа на 1000 души. Въпреки тежкото финансово състояние корабният завод участва в последния конкурс на Община Бургас за построяване на кораб по проекта за реновация на о. “Св.Анастасия”, от документацията се виждаше, че там все още работят около 250 души, които сега отиват на улицата. Сградният фонд ще бъде разрушен.

Първоначалната цена, която е поискана за парцела е била 226 млн.евро, но при преговорите продавачите са паднали до 120 млн.евро. Кое е продиктувало бързата реализация на сделката е неясно. Според регистрите редовното общо събрание е било проведено на 19 юли, извънредният борд – на 18 септември, а извънредното Общо събрание е насрочено за 30 октомври.

Преди 5 години за земята на корабния завод имаше проект за строителство на огромен мол, но кризата го замрази.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.