Начало » Новини

Глобалното затопляне вреди на Седемте рилски езера, а не туристите

Публикувано от:  на септември 11, 2013Няма коментари

Глобалното затопляне вреди на Седемте рилски езера, а не туриститеБиоразнообразието и водата в района на Седемте рилски езера не са застрашени заради увеличения брой туристи, показват данните на Министерството на екологията, от което правят всяка година мониторинг на водоемите и на планината в района, съобщ БНТ.

От там все пак са склонни да обсъдят предложението на Сдружение “Зелени иницативи” за ограничаване на туристите, които посещават езерата. Преди да се въведе подобен режим обаче било необходимо широко обществено обсъждане.

От Министерството на околната среда определят като несериозно твърдението на екоорганизации, че езерата са заблатени заради големия брой туристи. Водорасли в някои от езерата като Рибното и Долното има, но специалистите казват, че това е нещо нормално.

“Температурата на водата на езерата се повишава. Това е глобален проблем и това стимулира до определена степен развитието на водораслите”, коментира пред БНТ началникът отдел “Защитени територии” в МОСВ Димитър Стоев.

Според експерти от Национален парк “Рила” водите в Седемте рилски езера са в много добро състояние и отговарят на европейските изисквания за питейна вода. “Целият циркус всъщност се обхожда ежедневно от нашите служители и нашите експерти, така че замърсявания няма в циркуса на Седемте рилски езера”, заявява отново пред националната телевизия и изпълняващият длъжността директор на националния парк Стефан Кирилов.

Увеличеният поток от туристи от 30 на 100 хиляди през последните години заради лифта се отразява единствено на туристическата инфраструктура, казаха от екоминистреството. Заделени са средства за проект, по който да бъдат укрепени еко пътеките и подходите към езерата.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.