Начало » Новини

Много от плажовете по Черноморието са опасни за туристите

Публикувано от:  на август 17, 2013 Няма коментари

Много от плажовете по Черноморието са опасни за туриститеГоляма част от плажовете по Южното Черноморие са опасни за туристите, сигнализират спасителите, предупреждава агенция Кросс, позовавайки се на в. “Стандарт”. Дънни ями или мъртво вълнение има на около 20 места по брега, и трябва да се внимава, защото са опасни за летуващите.

Най-опасни си остават неохраняемите плажове по българското Черноморие. Има много такива на север и далеч на юг по брега.

Божо Банков е пенсиониран спасител който е работил на плажа на ЦК и Министерския съвет в курорта „Св. Св. Константин и Елена” по социалистическо време предупреждава:

“Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Все едно си в бързо течаща река – няма излизане.”

Спасителят Божо Банков казва, че мъртвото течение зависи от фазата на Луната – горещниците през деня съчетани с пълнолуние. Такова пълнолуние предстои на 21 август. Винаги трябва да се внимава когато през нощта има ясна и пълна луна, съветва спасителят.

По бреговете на Варна има минимум 15 рискови места. По принцип колкото по-дълъг е един плаж, толкова е по-опасно. В Златни пясъци плажната ивица е дълга а в морето в началото е плитко, и изведнъж става дълбоко – 1-1,20 м, водата изведнъж покрива хората, особено при големи вълни и силно вълнение. Трябва да се внимава с подводните ями и на плажа на Кабакум, на около 100-200 м от Дома на журналиста.

Трябва да се внимава и с плажа при Камчия, който е само с охранявана зона от 600 метра, но е дълъг 2 километра. Трябва да се внимава с подводните течения и водовъртежите при устието на Камчия.

В Албена най-голям проблем на спасителите създават дънните ями. Има 33 поста на спасители по целия бряг на курорта, на всеки спасителен пост има по двама спасители. Споменатите дънни ями в Албена за първи път се наблюдават през целия сезон, споделя Стоян Вълчев, който е Ръководителят на сектор „Водно спасяване” в курорта:

“Причината е основно в това, че тази година няма вълни. Вдигат се малко за ден и толкова. Иначе морето е спокойно. Ако духне южен вятър и се вдигне вълна два-три дни, то тогава морето само ще си запълни и изравни дънните ями.”

Стоян Вълчев обяснява, че с оранжева шамандура са обозначили безопасната зона за къпане, опасните зони са обозначени с червени шамандури, а дънните ями – с черни шамандури.

А дънните ями в прибоя, където се разбиват вълните са обозначени и с табели, които информират и предупреждават летовниците да внимават, когато влизат във водата.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.