Начало » Любопитно

Учени: Глобалното затопляне прави плъховете големи като крави

Публикувано от:  на февруари 9, 2014Няма коментари

Ако глобалното затопляне на Земята продължи, а броят на големите бозайници намалее под критичната точка, голяма част от екосистемите по света ще се окажат благоприятно местообитание за приспособимите плъхове, пише „Дейли Мейл“.

Учени: Глобалното затопляне прави плъховете големи като крави

В този случай е възможно плъховете да нараснат, достигайки височината на днешните крави и тегло около 80 кг. Според Ян Заласевич, който е биолог в Университета в Лестър, освобождаването на територии може да стане причина размерът на гризачите даже да надхвърли тяхната прогнозирана големина.

Аналогична ситуация вече се наблюдава на някои острови, където адаптивните плъхове успяват да оцелеят, въпреки опитите на човека да ги унищожи. Животинският гигантизъм се появява тогава, когато се наблюдава отпадане или силно намаляване на междувидовата конкуренция. Именно така се е получило при синия кит и слона, чиито предци са били с размерите на вълк.

Повишаването на температурата е другият важен фактор, водещ до гигантизъм при животните. Затоплянето ще доведе и до появата на нови видове и увеличаване на размерите на някои от най-успешно приспособилите се, сред които крокодили и костенурки.

Учените смятат, че приспособимите плъхове могат да имат огромно влияние върху бъдещето на живота на Земята и вероятно ще създават забележително потомство.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.