Начало » Култура

Патриарх Неофит: Всеки разумен и демократично възпитан човек ще намери начин да помогне

Публикувано от:  на август 2, 2013 Няма коментари

Патриарх Неофит: Всеки разумен и демократично възпитан човек ще намери начин да помогне

Патриарх Неофит: Всеки разумен и демократично възпитан човек ще намери начин да помогне

Трудно е да се дадат рецепти как случващото се у нас може да се умиротвори, трудно е да се каже как затрудненията ще се преодолеят, както и в каква степен и в какъв срок, каза българският патриарх и софийски митрополит Неофит. Той определи като тревожно мнението си за ситуацията в страната и ежедневните протестни действия.

Всеки разумен и демократично възпитан човек ще намери начин да помогне спокойно да се оправят нещата, убеден е патриарх Неофит: „Тревожно е. Ние всеки ден отправяме молитва към Бога да бъде милостив към нашите затруднения, които изпитваме и които са голямо изпитание за всички нас. Трудно е обаче да се каже как това ще се преодолее, в каква степен и в какъв срок. Доколкото е необходимо да се молим за успеха на нашия народ, това го правим при всяка служба, при всяко молитвено бдение за благочестивия православен български народ. И продължаваме да се стремим да вършим неща, които успокояват хората, радват ги и ги изпълват с надежда за благоденствие и преуспяване в живота”.

Днес патриархът освети храм „Св. Георги Софийски Най-нови”, в двора на Александровската болница, където според преданието светецът, дал името на църквата, е заловен от турските власти през 1530-а година. Идеята за болничния параклис тази година навършила един век, обясни гастроентерологът д-р Камен Данов, който е и член на настоятелството на храма: „1913 се ражда идеята. След серия от пожари в Александровската болница се стига до извода, че трябва да има храм в най-старото университетско лечебно заведение в страната”. Съществуват данни, че мястото на болницата е избрано именно заради почитта към светеца.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.