Начало » Култура

Патриарх Неофит ще освети обновения храм на Александровска болница в столицата

Публикувано от:  на август 1, 2013 Няма коментари

Патриарх Неофит ще освети обновения храм на Александровска болница в столицатаНегово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български ще освети утре обновения храм „Св. Георги Софийски Най-нови” на Александровска болница в столицата. Патриархът уважи молбата на църковното настоятелство и болничното ръководство в параклиса да бъде положен свети антиминс, което позволява отслужване на света литургия и прие лично да благослови служителите и пациентите на болницата.

Храм „Св. Георги Софийски Най-нови” е разположен в двора на лечебното заведение, в близост до мястото, където е убит светията през 1534г. Той е построен изцяло с доброволен труд и дарени средства от лекари и пациенти, свещеници, граждани и бизнес организации.

Идеята за съграждането на болничен параклис датира още от 1913г., но се осъществява едва през 2007г. В началото на 2013 започна инициатива по изографисването, вътрешното обзавеждане и закупуването на църковна утвар. В края на месец юли храмът се сдоби и с църковна камбана, излята през 1933г., която бе запазена от претопяване и съхранена в болницата.

Църковното настоятелство и ръководството на УМБАЛ „Александровска” продължават да търсят доброволен труд и средства за довършване на стенописите, ремонт на покривната конструкция и направата на улуци.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.