Начало » Свят

Покъртителна изповед на севернокорейска шпионка: Убивах в името на Ким

Публикувано от:  на април 12, 2013Няма коментари

Убивах в името на Ким. Това заявява в интервю заловената севернокорейска шпионка Ким Хюн Хи.Заловената преди време от южнокорейските власти 51-годишна севернокорейска шпионка Ким Хюн Хи даде ексклузивно интервю. В момента тя живее в къща, чието местонахождение се пази в строга тайна. Пред камерите тя подчерта, че независимо от строгите предохранителни мярки живее в постоянен страх да не бъде заловена и екзекутирана от свои бивши колеги-севернокорейски агенти.

“Мислех, че нашият водач Ким Ил Сунг всъщност е Бог. Бяхме научени да го поставяме дори пред своите родители. От малки ни учеха да казваме: „Благодаря ти Велики вожде за всичко!”. Ако някой кажеше нещо погрешно, пък дори и да ставаше дума за някоя малка грешчица, често завършваше в лагерите. Северна Корея не е държава, а секта”, твърди Ким.

“Един ден покрай моето училище се появи черна лимузина. В нея бяха хора от партията. Те ми казаха, че съм избрана. Нямах време дори да се простя с приятелите. Беше ми казано само да си приготвя багажа. Това бе през 1980 г.”, разказва Ким.

След това тя била изпратена в севернокорейско елитно училище за обучение на шпиони, където получава псевдоним и се научава на основните на основните шпионски трикове. След дълго обучение през 1987 г. тя получава и първото си назначение. През тази година Хю получава директна заповед от Ким Ил Джонг да вдигне във въздуха един от самолетите по линията КАЛ 858.

”Драгият водaч”, както тя започва да го нарича, лично й нарежда как да извърши самата акция. Неговата крайна цел била да се попречи на провеждането на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. чрез всяването на страх у спортистите от евентуални терористични нападения.

Хюн Хи и още един агент, който се представял за нейн баща, хванали един от самолетите на компанията и през Европа се озовали в Бахрейн. По време на престоят на летището те поставили пластичен експлозив в багажното отделение и слезли. В крайна сметка бомбата сработила в близост до тайландската граница, при което всички пътуващи 115 пътници на борда загубили живота си. Именно след този случай САЩ поставят Северна Корея в „черния списък“ на терористичните държави по света.

След като бил заловен в Бахрейн при опит за фалшифициране на документи, нейният мним баща се самоубил гълтайки предварително приготвена капсула с цианид. Ким, която междувременно също била арестувана, обаче не успяла да бъде така бърза. В крайна сметка тя получила смъртна присъда от южнокорейски съд, която по-късно била заменена с доживотен затвор, а днес тя вече е излязла и на свобода.

По време на самото разследване, докато гледала през прозорците на полицейския автомобил обстановката в Южна Корея, у Ким постепенно започнала да се прокрадва мисълта, че всичко онова, което се говори в КНДР всъщност е обикновенна лъжа.

“Убивах невинни хора. Когато ме заловиха, очаквах смъртна присъда”, признава днес Ким. Понастоящем тя е омъжена и има две деца, но не спира да твърди, че непрекъснато се притеснява да не бъде заловена и екзекутирана от агентите на Севера.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.