Начало » Финанси

Милиарди долари изтичат нелегално от България

Публикувано от:  на април 12, 2013 Няма коментари

Милиарди долари изтичат нелегално от България38 милиарда долара нелегални парични потоци от България са изтекли към богати страни от региона, твърдият от „Глобъл Файненшъл Интегрити”. Трансферите са  предимно към Кипър, Малта, Латвия, Швейцария и Лихтенщайн и са осъществени в периода 2001-ва – 2010 година.

Пред БНР Кларк Гаскоан, завеждащ отдел „Връзки с обществеността” на „Глобъл Файненшъл Интегрити”, уточнява, че според по-консервативните критерии става въпрос за 15 милиарда 850 милиона долара, които са нелегален пренос на пари кеш през граница в куфарчета и банкови транзакции, а по-малко консервативният критерий сочи цифрата от 40 милиарда долара, в които обаче се включват и легални парични потоци.

Много от потоците са улеснени от международната финансова система – данъчният рай и тайната на влоговете, което улеснява създаването на фирми-фантоми, в които да се прехвърлят пари от страни като България. Според изследванията на „Глобъл Файненшъл Интегрити” един трилион долара годишно изтичат от развиващ се страни към държави, осигуряващи тайна на влоговете и данъчен рай, както и към международни финансови центрове като Ню Йорк, Лондон и Париж.

4,8 милиарда долара от нелегалните парични потоци идват от липсата на фактури при търговията. Това е техника за пране на пари, която се използва и за пренос на пари от избегнато данъчно облагане, казва още Кларк Гаскоан. Между 10 и 30 милиарда изтичат като нерегистрирани парични потоци, които са често форма на корупция и подкупи.

Гаскоан съветва българските банкови институции да са наясно с реалните хора, които притежават фирми, корпорации, тръстове и фондации, които правят бизнес с тях и най-вече да не се толерират фирми-фантоми, за да се избегнат нелегалните финансови потоци към други страни. Това, според представителя на американската организация, може да стане чрез регулаторна рамка на финансовите институции.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.