Начало » Култура

Започна днес проучването на античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга

Публикувано от:  на юни 10, 2013 Няма коментари

Храмът на баба ВангаЕкип от български и американски археолози започна днес проучването на античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга. От САЩ пристигнаха 12 студенти начело с преподавателката си Холи Франкс, с тях е и Емил Нанков. От българска страна работят на терен шефът на Националния археологически институт доц. д-р Людмил Вагалински, д-р Сирма Александрова, д-р Иво Чолаков и директорът на петричкия музей Сотир Иванов.

„Дейността ни се финансира основно от САЩ, без тяхната помощ няма как да се справим. Ще се трудим до 5-ти юли”, сподели Иванов.

Миналата година специалистите работиха през юли и август, но заради големите жеги прекъснаха дейността си. Затова сега ще се копае по-рано. Проектът е съвместен между музея, Американския изследователски институт и Националния архитектурен институт.

Община Петрич отпусна 30 000 лева за археологическите разкопки, същата сума даде и културното министерство. Американците пък финансират дейността с 50 000 долара. Вече са възстановени табелите на български и английски език, които бяха потрошени от вандали. На археолозите помагат и работници по временната заетост в община Петрич.

Античният град се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Специалистите са открили в последните няколко години стотици ценни експонати – движимите вече са изложени в Градския исторически музей в Петрич. Част от обекта е реставриран и консервиран. Намерени са останки от градска инфраструктура. Специалистите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения, пише “Стандарт”. Открити са керамични предмети, камъни от катапулт, колони, капители, театрални маски, теракотени фигури.

„Натъкнахме се и на оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение – стрели, оловни тежести за прашка. Говорим за находки в периода от 4 век преди Христа до 5 век след Христа. В музея се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан”, разкри Сотир Иванов.

Надеждите на археолозите са, че тази година ще успеят да открият останки от театър, от форум, от други обществени сгради.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.