Начало » Култура

Британска експертка се диви на подземните чудеса на древна София

Публикувано от:  на септември 4, 2013 Няма коментари

Британска експертка се диви на подземните чудеса на древна СофияСтоличният кмет заяви желание за съвместна работа с Британския музей.

Завеждащата международно сътрудничество на Британския музей Аманда Мейн се запозна с античния музей под църквата „Света София”. Британската специалистка беше разведена из музея от столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кмета Тодор Чобанов. На Мейн бяха показани различните видове археологически находки.

По време на обиколката заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов обясни на Аманда Мейн историята на музея под църквата „Света София”, историята на църквата, както и на различните артефакти в музея. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви желание за съвместна работа с Британския музей.

БЛИЦ припомня, че уникалният комплекс се състои от четири църкви, една от които е била построена през IV-ти век. Подземният музей под църквата, дала името на града, показва уникално археологическо наследство на древна Сердика.

Освен християнските храмове, в комплекса са открити и 54 семейни гробници и десетки предмети. За посетителите са предвидени мултимедийни гидове, които ще допълват разказите на екскурзовода, който ще придружава всяка група.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.