Начало » Култура

Археолози намериха извънземно при разкопки в Хасковско

Публикувано от:  на февруари 13, 2014 Няма коментари

Фигурка на богинята майка от хасковско

Фигурка на богинята майка от хасковско

Фигурка на богинята майка с огромни очи на 4000 години е първата по рода си, открита у нас.

При разкопки по линията Пловдив – Свиленград в района на хасковското село нова Надежда донесоха огромна изненада на археолозите от екипа на Крум Бъчваров от секция „Праистория” на Националния исторически институт, пише „24 часа”.

Фигурка на богинята – майка с височина 18.5 см, счупена само на две места и датирана от 4-ти век преди Христа е с огромни очи, напомнящи извънземно създание. Археолозите отхвърлиха сензационната прилика, като обясниха, че иконографията на очите е характерна за края на халколита или началото на 4-то хилядолетие преди Христа.

Много интересна е и друга антропоморфна фигура, намерена на същото място. Тя също е на богинята – майка, но лицето прилича на мъжко. Фигурката обаче има женски гърди, а очите й са от шистов камък.

Археолозите предполагат, че е била поставяна на пиедестал и е играла ролята на идол. В разкопките край хасковското село са разкрити 15 гроба с 19 раннохалколитни хора. Предстои с изотопи да се установи как те са се хранили и дали са мигрирали или са родени и починали в района.

Най- ценна обаче, според експертите, е друга фигурка – на бик, върху който има женска фигура, датирана от късния неолит /5200- 4900 години преди Христа/. Тя няма аналог и откриването й отхвърля мита за Зевс и Европа с 4000 години назад.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.