Начало » Новини

Правителството реши: Майчинските се увеличават от 1 юли

Публикувано от:  на юни 5, 2013 Няма коментари

20130605.llmqwluisqПравителството реши, че майчинските се увеличават от 1 юли. Целта е да бъдат подкрепени с допълнителни средства най-засегнатите от социално-икономическата криза групи. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Предвидено е увеличаване на размера на еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната година от 150 лв. на 250 лв.Тази сума се отпуска на семействата, отговарящи на условията за социално подпомагане и не е променяна от 2008 г. С допълнителните средства ще бъдат подкрепени 45 000 деца. Промяната ще бъде официализирана с постановление на МС, което ще бъде прието до 19 юни т.г.

Втората мярка е свързана с разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г. Тя ще се реализира чрез увеличение на индивидуалните проценти средно с 11,29% за всички целеви групи, като се постига номинално увеличение на границата за достъп до целева помощ за отопление за всички групи в размер на 15 лв.

За целта ще е необходима промяна в Наредба №РД-07-5 за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, която министърът на труда и социалната политика ще направи до 28 юни.

Третата мярка е решението на правителството при второто четене на законопроекта за бюджета на ДОО, внесен от народни представители, да подкрепи увеличението от 1 юли 2013 г., а не от 1 октомври, на размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 г. от 240 лв. на 310 лв.

Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26,9 млн. лв. Те ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на ДОО и на МТСП.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.