Начало » Финанси

Синдикален лидер: Необлагаем минимум за доходите би бил полезен ход

Публикувано от:  на май 20, 2013 Няма коментари

пари, левовеВъвеждането на необлагаем минимум за най-ниските доходи би било полезна стъпка. Това мнение изрази вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов пред Дарик. В предаването „Кой говори” той влезе в дебат за бъдещето на икономиката и сценариите във връзка с политическата ситуация в страната с Камен Колев от Българската стопанска камара и икономиста от „Отворено общество” Георги Ангелов.

„Спокойно може да се въведе необлагаем минимум за минималната заплата, което ще има преки непосредствени положителни ефекти върху всичко, което става в държавата. Ще има повече разполагаем доход, който на тези нива на доходи в България ще отиде в потребление. Затова необлагаемият минимум за доходите е полезна стъпка”, категоричен е Манолов.

От своя страна Камен Колев напомни, че въпросът за необлагаем минимум е обвързан с минималната заплата и минималните осигурителни прагове. Повишаването на едно от тях би увеличило разходите на работодателите за труд, а това не стимулира разкриването на нови работни места. „По този начин ние оставаме малко повече доходи на по-нископлатените групи, повишаваме донякъде възнагражденията, но в крайна сметка не атакуваме основния проблем – безработицата”, категоричен е Колев.

Той е на мнение, че тъй като именно безработицата е основният проблем, всички мерки трябва да са насочени към създаване на нови работни места и оставане на достатъчно средства във фирмите да инвестират, разширяват производството и наемат нови работници.

От своя страна Димитър Манолов отсече, че докато не се повиши покупателната способност, нищо друго няма да се случи. За да произвежда някой нещо, трябва да има на кого да го продава, напомни Манолов.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.