Начало » Здраве, Любопитно

Открит е начин за намаляване на риска от преждевременна смърт с 40%

Публикувано от:  на декември 9, 2022Няма коментари

Открит е начин за намаляване на риска от преждевременна смърт с 40%, а именно, кратките упражнения през деня намаляват този риск.

Експерти от университета в Сидни са открили начин да се намали рискът от преждевременна смърт средно с 40% от всички причини, особено от тези, свързани с рака, и с 49% от сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Резултатите са публикувани днес в списание Nature Medicine.

Открит е начин за намаляване на риска от преждевременна смърт с 40%Открит е начин за намаляване на риска от преждевременна смърт с 40%

 

По време на проучването авторите са помолили повече от 25 000 участници, които не спортуват, да изпълняват кратки упражнения, които те са нарекли „енергична физическа активност с прекъсване“ (vigorous intermittent lifestyle physical activity, VILPA). Тя се отнася до периоди на активност, които са част от обичайните ежедневни задачи – например тичане зад автобуса или игра с деца. Всички доброволци носеха фитнес тракер, който измерваше физическото им представяне в продължение на седем дни. При 93% от изследваните лица VILPA продължават до една минута, като средно на ден се наблюдават от четири до осем такива подхода.

Резултатите показват, че най-силно се е увеличила защитата срещу ранна смърт при тези, които са извършвали четири до пет енергични дейности, в сравнение с тези, които не са извършвали нито една. Наличието на VILPA през живота намалява вероятността от преждевременна смърт средно с 40% от всички причини, особено от рак, и с 49% от сърдечносъдови заболявания. В същото време тези, които са изпълнявали до 11 подхода дневно, са били защитени от смърт от ССЗ с 65% и 49% повече от тези, които не са практикували VILPA.

Резултатите са сравнени с активността на 62 000 души, които са се упражнявали редовно и целенасочено, и показват сравними резултати. Това означава, че независимо дали подобна дейност се извършва като част от структурирани упражнения, или като рутинна работа, тя така или иначе има ползи за здравето.

Радваме се, че вече е открит е начин за намаляване на риска от преждевременна смърт с 40%, и дано повече хора се възползват от тази възможност, да подобрят здравето си.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.