Начало » Здраве

Учени: Много захар = на смърт от инфаркт

Публикувано от:  на февруари 9, 2014Няма коментари

Проучването за консумацията на захар, обхванало десетки хиляди души в САЩ, показва вероятността от фатален изход, вследствие на сърдечни проблеми. Учените от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта са установили пряка връзка между количеството консумирана захар и рисковете за сърдечносъдовото здраве.

Учени: Много захар = на смърт от инфарктИзследване сред десетки хиляди показва вероятността от фатален изход при прекаляване със сладкото, защото според тях, много захар = на смърт от инфаркт

Те констатират, че консумацията на прекалено много сладки напитки и храни може да увеличи риска от сърдечен пристъп. Захарта води до увеличаване на килограмите, което вреди на сърцето.

При хората, които си набавят една четвърт от дневните калории от добавена захар, рискът от стигане до фатален изход, вследствие на сърдечносъдови заболявания, е повишен с повече от три пъти. Храните, които с много високо количество захар, съдържат 22,5 г захар на 100 г, а ниското съдържание е 5 г или по-малко на 100 г.

От Световната здравна организация препоръчват добавената захар да не превишава 10% от общия калориен прием – 50 г за жени и 70 г за мъже.

Захар се добавя към много различни храни – сладкиши, бисквити, шоколад, към някои газирани напитки и сокове. Трябва да се вглеждаме в етикетите на продуктите, на тях много често е посочено количеството захар, апелират експертите.

Експертите обясняват, че захарта сама по себе си не е вредна – тя е нужна за енергийните нужди на тялото, но когато се консумира прекомерно, допринася за повишаване на теглото и може да допринесе за сърдечносъдови заболявания.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.